Poštovane kolegice i kolege, dragi prijatelji!

Prošlo je gotovo 30 godina od prvoga hrvatskoga reumatološkog kongresa koji se 1994. godine održao u Opatiji. Osobita mi je čast i zadovoljstvo pozvati vas na jubilarni 25. godišnji kongres Hrvatskoga reumatološkog društva koji planiramo održati u prekrasnom okruženju koje nam pruža Opatiji u vremenu od 18. do 21. listopada 2023. godine.
Uvjeren sam da će glavna tema kongresa – Trudnoća i reproduktivni problemi povezani s reumatskim bolestima biti više nego zanimljiva i izazovna za sve nas reumatologe, ali isto tako za naše kolege iz drugih struka s kojima surađujemo, napose ginekologe, fizijatre, ortopede i obiteljske liječnike. Siguran sam da će kao i svake godine naši gosti, pozvani predavači ispuniti naša očekivanja – ove godine će biti više pozvanih predavanja i biti će podijeljena u 2 sekcije. Ujedno očekujemo nekoliko uglednih inozemnih predavača. Nadamo se da ćemo ove godine uspjeti ostvariti planirano i kongres organizirati u punom opsegu sa svim uobičajenim sekcijama i druženjima. Zbog i nadalje nepredvidljivih okolnosti u kojima živimo kongres je planiran u hibridnom obliku – planirana su predavanja i radionice „uživo“ u izravnom kontaktu na mjestu događaja, a istodobno će biti omogućeno virtualno sudjelovanje svih zainteresiranih kolega. Ove će godine biti organizirano nekoliko radionica za manje skupine polaznika. Radionice će biti posebno evaluirane i bodovane od strane nadležnih komora.
Kao što je bilo uobičajeno tijekom proteklih 25 godina ovogodišnji program jubilarnog kongresa uključit će znanstvena i stručna edukacijska predavanja te će biti prikazani radovi članova društva i naših gostiju – putem postera i oralnih prezentacija. Mladi reumatolozi će u okviru vlastite sekcije omogućiti mlađim kolegama, napose specijalizantima reumatologije, da pokažu vlastite rezultate i dostignuća u dijagnostici i terapiji, ali i izvornim istraživanjima, te da u tom smislu stječu iskustvo prikazivanja rezultata svog vlastitog rada. Kongres je uvijek bio izvrsna prigoda za prenošenje i razmjenu iskustava i stjecanje novih znanja. Predavanja u organizaciji sponzora i partnera kongresa osvježit će i nadopuniti znanja o suvremenim terapijskim opcijama za bolesnike s reumatskim bolestima.
Budući da je optimalna primjena stručnih i znanstvenih spoznaja nezamisliva bez timskog rada koji uključuje različite vrste zdravstvenih profesionalaca – u prvom redu reumatoloških medicinskih sestara i fizioterapeuta, ali i bolesnika putem njihovih udruga – nastaviti ćemo dobru praksu zajedničkih sastanaka tijekom kojih će svi biti uključeni u rad jubilarnog kongresa. Nastavit ćemo promicati profesionalnost i visoku stručnu razinu te održati dobar kolegijalni i partnerski odnos između svih sudionika u procesu zbrinjavanja bolesnika. Godišnji kongresi našeg društva su za to izvrsna prilika.
Uime članova Upravnog odbora Hrvatskoga reumatološkog društva i Organizacijskog odbora 25. godišnjeg kongresa Hrvatskoga reumatološkog društva pozivam Vas da nam se pridružite, a osobito se veselim našem druženju uživo.

Uime Organizacijskog i Znanstvenog odbora kongresa i Upravnog odbora HRD
prof. dr. sc. Branimir Anić
predsjednik Kongresa i predsjednik HRD

Službena stranica
Ponuda za sponzore