Poštovane kolegice i kolege, drage prijateljice i  prijatelji!

Čast mi je i zadovoljstvo pozvati Vas na  26. godišnji kongres Hrvatskoga reumatološkog društva koji će  održati u Rovinju u vremenu od 24. do 27. listopada 2024. godine.

Nakon prošlogodišnjeg, vrlo uspješnog jubilarnog kongresa koji je održan u Opatiji, vraćamo se u čaroban Rovinj, u ugodan ambijent Hotela Lone.

Iako su pandemijske godine iza nas i svi se veselimo druženju uživo, kongres će i dalje biti hibridan te ćemo na taj način omogućiti sudjelovanje i onima koji neće moći putovati.

Nadam se da će glavna tema kongresa „Upalne idiopatske miopatije“ izazvati Vaše zanimanje. Mislim da je tema izazovna kako za nas reumatologe, tako i za sve druge kolege s kojima surađujemo u detektiranju i liječenju ovih bolesti, napose fizijatre, neurologe i dermatologe.

U tom području zadnjih godina pratimo veliki pomak u laboratorijskoj dijagnostici kao i u  farmakološkom liječenju. Također , ne smijemo zaboraviti i ne-farmakološko liječenje  o čemu će također biti riječi.

Nadalje, na kongresu će ove godine biti i sekcija zanimljivih prikaza  izazovnih kliničkih slučajeva kroz koje će kolege prikazati dijagnostičke i terapijske dvojbe u šarolikom spektru reumatskih bolesti .

I ove godine  imat ćemo nekoliko pozvanih predavača za koje sam uvjeren da će  pružiti zanimljiva predavanja.  Obzirom na Vaš interes koje su prošle godine iskazale predkongresne radionice,  i ove   godine ćemo imati nekoliko radionica za manje skupine polaznika koje će biti posebno evaluirane i bodovane od strane nadležnih komora.

Tradicionalno, program  kongresa uključit će prikaze znanstvenih i stručnih radova članova našeg  društva i kao naših gostiju  te Vas pozivam da prijavite sažetke kako iz područja upalnih mioaptija tako i drugih raznolikih tema. Najbolje ćemo odabrati za oralne prezentacije i prikaze putem postera.

Kao i ranijih godina mladi reumatolozi će u okviru vlastite sekcije omogućiti mlađim kolegama, napose specijalizantima reumatologije, da pokažu vlastita izvorna istraživanja kao i rezultate u dijagnostici i terapiji reumtskih bolesti.

Obzirom na stalan napredak u liječenju reumatskih bolesti predavanja u organizaciji sponzora i partnera kongresa sigurno će dodatno nadopuniti znanja o suvremenim terapijskim opcijama za ove  bolesnike.

Obzirom da  je uspješno zbrinjavanje i liječenje reumatoloških bolesti nezamislivo bez timskog rada koji uključuje različite vrste zdravstvenih profesionalaca – u prvom redu reumatološke medicinske sestre i tehničare  te  fizioterapeute, nastavit ćemo dobru praksu zajedničkih sastanaka.

Kongres je uvijek bio odlična prigoda za prenošenje i razmjenu iskustava i stjecanje novih znanja, ali i za međusobno druženje u neformalnim uvjetima te se nadam da ćemo se uspjeti i opustiti.

Uime članova Upravnog odbora Hrvatskoga reumatološkog društva i Organizacijskog odbora 26. godišnjeg kongresa Hrvatskoga reumatološkog društva  najsrdačnije Vas pozivam da nam se i ove godine pridružite u prekrasnom Rovinju!

Uime Organizacijskog i Znanstvenog odbora kongresa i Upravnog odbora HRD

prof. dr. sc. Srđan Novak

predsjednik Kongresa i predsjednik HRD

Detaljnije na službenoj web stranici