Eng

Pročitajte najnovije vijesti i obavijesti.

Ako Vas zanimaju samo obavijesti vezane uz kongrese možete ih pogledati pod linkom Kongresi.

Hrvatsko reumatološko društvo (HRD) je stručno društvo Hrvatskoga liječničkog zbora (HLZ). Stranice Hrvatskoga liječničkoga zbora možete naći na adresi www.hlz.hr

Novosti

08.05.2022

Virtualni simpozij povodom Svjetskog dana lupusa

 

Hrvatsko reumatološko društvo HLZ-a

i

Referentni centar za SLE i srodne bolestipozivaju Vas na virtualni simpozij koji će se održati u utorak 10. svibnja 2022. godine

u povodu Svjetskog dana lupusa u vremenu od 17,30 do 19,30 sati.Nije predviđena kotizacija za sudjelovanje na simpoziju, no potrebna je pravodobna registracija. 

Zainteresirani se mogu obratiti agenciji Globtour events na adresu (ana.skolan@globtour.hr) da bi se registrirali i dobili poveznicu za virtualni simpozij. Simpozij će biti bodovan prema pravilniku Hrvatske liječničke komore. Teme predavanja vezane su uz SLE te aktualne dijagnostičke i terapijske mogućnosti i izazove.


Program simpozija i teme predavanja:

1. Novi lijekovi za liječenje SLE - prof. dr. sc. Branimir Anić;

2. Primjenjivost indeksa aktivnosti bolesti, indeksa oštećenja i klasifikacijskih kriterija u svakodnevnoj praksi - dr. sc. Marija Bakula;

3. Dileme u vezi s cijepljenjem bolesnika s lupusom - doc. dr. sc. Miroslav Mayer;

4. Kožna očitovanja lupusa - prof. dr. sc. Branka Marinović;

5. Izazovi u liječenju SLE – prikaz bolesnika - Krešimir Rukavina.


Nakon predavanja predviđena je usklađena rasprava uz sudjelovanje renomiranih panelista – prof. dr. sc. Jasminka Milas Ahić (KBC i MeF OS), doc. dr. sc. Dijana Perković (KBC i MeF ST) i prof. dr. sc. Srđan Novak (KBC i MeF RI). Registrirani sudionici moći će tijekom virtualnog simpozija postavljati pitanja putem opcije „chat“.

Moderator simpozija – prof. dr. sc. Branimir Anić, voditelj Referentnog centra za SLE i srodne bolesti.


Sve dodatne informacije o registraciji za virtualni simpozij moguće je dobiti u agenciji Globtour  (ana.skolan@globtour.hr).

Poveznica će biti dostavljena registriranim sudionicima na dan održavanja simpozija.

Skup će biti prijavljen HLK i bodovan prema pravilniku za stručne skupove.


Veselimo se mogućnosti međusobne razmjene informacija.

Uime svih sudionika i organizatora 2. virtualnog simpozija o SLE,

s poštovanjem, Branimir Anić
11.04.2022

Kongres Hrvatskog reumatološkog društva 2022

Ovogodišnji će kongres Hrvatskog reumatološkog društva biti održan od 27. do 30. 10. 2022. u Hotelu Lone u Rovinju. Kao i prošle godine, moći će se sudjelovati uživo ili virtualno, tj. kongres će biti hibridnog karaktera.
Dodatne informacije (kojih će uskoro biti još) možete saznati na kongresnoj stranici:  https://hrd2022.get2.events/


22.03.2022

Humanitarna akcija „Hrvatski liječnici za Ukrajinu“

HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA

Humanitarna akcija „Hrvatski liječnici za Ukrajinu“

Poštovana, poštovani,

od početka brutalne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, Hrvatska liječnička komora izrazila je solidarnost i suosjećanje s ukrajinskim liječnicima i ostalim zdravstvenim radnicima, kao i s cjelokupnim ukrajinskim narodom. Hrvatska liječnička komora posebno osuđuje sve brojnije napade na civilne objekte, zdravstvene ustanove i zdravstvene radnike.

Kako bi pomogla ukrajinskim kolegama i ukrajinskom narodu, Hrvatska liječnička komora pokrenula je humanitarnu akciju „Hrvatski liječnici za Ukrajinu“ kojoj je svrha prikupljanje novčanih sredstava za medicinsku pomoć Ukrajini.

Hrvatska liječnička komora će novčana sredstva prikupljena u okviru ove humanitarne akcije uplatiti na račun posebnog fonda za medicinsku pomoć Ukrajini koji su već ustrojile međunarodne organizacije Europski forum liječničkih asocijacija (EFMA), Stalni odbor europskih liječnika (CPME) i Svjetska medicinska asocijacija (WMA). Primarna svrha u koju će se koristiti prikupljena novčana sredstva je nabava, transport i distribucija medicinske potrepštine (lijekova, medicinskih proizvoda, medicinske opreme i sl.) u Ukrajinu te pružanje medicinske pomoći izbjeglicama.

U navedenu svrhu otvoren je posebni račun na koji će Hrvatska liječnička komora uplatiti 300.000 kuna te ovim putem pozivamo kolegice i kolege da novčanom donacijom podrže ovu humanitarnu akciju.

Prikupljanje novčanih donacija počinje 17. ožujka i traje do 1. travnja 2022.

Donaciju možete izvršiti uplatom novčanih sredstava na račun:
IBAN: HR79 2340 0091 5111 79558
MODEL: 00
POZIV NA BROJ: 2022
OPIS UPLATE: Donacija - Hrvatski liječnici za Ukrajinu

 

HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA
U službi hrvatskog liječništva

Ulica Grge Tuškana 37, Zagreb, tel: 01/4500 83024.02.2022

Natječaj za dodjelu novčanih sredstava za inozemno stručno usavršavanje članova HLK-a

Natječaj za dodjelu novčanih sredstava za inozemno stručno usavršavanje članova HLK-a


Poštovane kolegice i kolege,
 
Hrvatska liječnička komora dana 15. veljače 2022. raspisala je Natječaj za dodjelu novčanih sredstava za inozemno stručno usavršavanje članova HLK-a. Natječaj je otvoren do 30. ožujka 2022. 

Nadamo se da ćete se i na ovaj, peti u nizu natječaj odazvati u što većem broju te tako iskoristiti mogućnost financijske potpore za unaprjeđivanje postojećih i/ili usvajanje novih znanja i vještina koje ćete moći implementirati u svoj svakodnevni rad.

Detalji i uvjeti Natječaja objavljeni su na webu HLK-a ovdje.
  
HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA
U službi hrvatskog liječništva

 


23.02.2022

EULAR 2022 Bursary application

EULAR is pleased to announce a new bursary opportunity for National Scientific Society members to attend the EULAR European Congress of Rheumatology, winning:


• complimentary registration to EULAR 2022 Congress onsite access (1-4 June), including on-demand access until 31July 2022.
• access to EULAR Hotel preferential rate booking links (subject to availability)

 

Candidacy terms and conditions:
• The candidate must have submitted an abstract to EULAR 2022 (deadline, 31 January) and/or submit a research proposal to EMEUNET Research Networking activity (deadline, 1 April).
• The candidate must be 40 years old or less.
• The candidate must be a member of the National scientific society 

 

This year at EULAR 2022, each EULAR National Scientific Society can nominate up to five (5) candidates to be granted this bursary.

 

Please complete the form by inserting the required information of your candidate(s). within 10 April (kindly note that we cannot accept late applications).


04.02.2022

Tofacitinib u liječenju bolesnika sa psorijatičnim artritisom

Dopuna prijedloga preporuka Hrvatskog reumatološkog društva HLZ-a za liječenje odraslih bolesnika s aksijalnim spondiloartritisom i psorijatičnim artritisom biološkim lijekovima i ciljanim sintetskim molekulama, 2017.

Preuzmite .doc dokument.


20.12.2021

Najbolji rad objavljen u Reumatizmu za 2020.

Sukladno odluci Uredničkoga odbora o izboru najboljeg rada u časopisu Reumatizam objavljenog u prethodnoj godini, glasanjem članova Uredničkoga odbora za najbolji rad objavljen u 2020. izabran je rad: Ines Doko Vajdić, Amir Dubravić, Ivan Michieli, Branka Medved Rogina, Simeon Grazio: New parameters of hand grip in rheumatoid arthritis patients based on electrodynamic measurements – a pilot evaluation study. Reumatizam 2020; 67(2):78–82.

 

Čestitamo autorima rada.

 

Uredništvo časopisa


20.12.2021

Nove EULAR-ove preporuke - Cijepljenje protiv SARS-CoV-2

EULAR je ovaj mjesec izdao nove preporuke za cijepljenje bolesnika s upalnim reumatskim bolestima, a dostupne su na ovom linku: https://www.eular.org/eular_sars_cov_2_vaccination_rmd_patients.cfm


10.12.2021

HRD Kongres 2021 - Važno

Poštovane kolegice i kolege, dragi prijatelji,

da bismo izbjegli moguće nesporazume molim vas da pozorno pročitate ovu obavijest!

Svi koji namjeravaju osobno doći u Rovinj i sudjelovati na predstojećem kongresu moraju imati važeću EU COVID-putovnicu. Nikakva druga potvrda neće biti uzeta u obzir. Ulaz na kongres i pristup kongresnim događanjima biti će vrlo striktno kontroliran od strane organizatora i nezavisnog kontrolora.

Onima koji ne budu imali važeću COVID-putovnicu neće biti omogućen ulaz u službene prostore kongresa i pristup kongresnim događanjima. Oni koji nemaju važeću EU COVID-putovnicu mogu kongresnim sadržajima pristupiti isključivo on-line.

Molim Vas da vrlo ozbiljno shvatite ovu obavijest.

 

Radujem se viđenju u Rovinju,

Branimir Anić

Predsjednik HRD 

Predsjednik organizacijskog odbora 23. godišnjeg kongresa HRD


11.11.2021

Uputa Ministarstva zdravstva o održavanju stručnih skupova

Na donjoj poveznici pročitajte upute Ministarstva zdravstva o održavanju stručnih skupova koji uključuju kongrese, simpozije, predavanja, radionice i druge organizacijske oblike stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika.

 

Uputa Ministarstva zdravstva o održavanju stručnih skupova.


19.07.2021

HRD Kongres 2021

23. godišnji kongres Hrvatskog reumatološkog društva će biti održan od 14. do 17. 10. 2021. u hotelu Lone, Rovinj.

Detalji su dostupni na stranicama Kongresa -  https://reumatolozi2021.get2.events/


19.05.2021

Srednjoeuropski reumatološki kongres (CECR) je odgođen za 1. do 3. 12. 2022.

u skladu s dogovorom predstavnika nacionalnih reumatoloških društava održavanje Srednjoeuropskog reumatološkog kongresa (CECR) je predviđeno za 1. do 3. 12. 2022.

Mjesto održavanja je Bratislava (Slovačka) kako je bilo i planirano za 2020. godinu.

 

SLOVENSKÁ REUMATOLOGICKÁ SPOLOČNOSŤ

 

Slovakia, 10.5.2021

 

Dear Presidents  of National Societies,   dear friends, 

in view of your answers, where the majority agreed to postpone the date to 2022, we definitively confirm the date of the next CECR Congress on 1-3.12.2022.

The congress will take place in Bratislava, Slovakia. 

We look forward to meeting you in person.  

 

Sincerely 

 

     Želmíra Macejová, M.D., PhD                                               Martin Žlnay, M.D., PhD

President of Slovak Rheumatology Society                        Scientific Secretary of Slovak Rheumatology  Society                                          

 

Zdenko Killinger, M.D.,  PhD

Chairman of the organizing committee


18.05.2021

Musculoskeletal ultrasound in rheumatology - EULAR basic course

Rome, October 7-9, 2021

 

Musculoskeletal ultrasound in rheumatologyis a rapidly evolving imaging tool which hasregistered an increasing and widespread useover the last decades. Currently it is utilizedfor assessing different rheumatic pathologiesand evaluating various abnormalities both indegenerative and inflammatory diseases.Due to its limited cost, wide equipmentavailability and feasibility it is used as abedside procedure in the clinical rheumatologypractice. Nonetheless the presence of a highnumber of experts in the field, there are stillmany rheumatologists who are willing to learnthe use and applications of musculoskeletalultrasound in rheumatology, with an increasingdemand of attending ultrasound courses.The Course in musculoskeletal ultrasound inrheumatology, which has the EULAR ScientificEndorsement, is an educational initiativewhich has the aim of assisting rheumatologiststo learn ultrasound. The faculty of the Coursein musculoskeletal ultrasound in rheumatologyis represented by prestigious experts in thefield and who are also faculty members of theEULAR Sonography Courses.


Prof. Annamaria Iagnocco

Course Chair

 

 

More info here: pdf


26.04.2021

Obavijest o dostupnosti lijeka Hyplaquin

Željeli bismo Vas obavijestiti da je lijek Hyplaquin ® (hidroksiklorokin) 200 mg filmom obložene tablete, koji je od 1. ožujka 2021. uvršten na osnovnu listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, od 22. travnja 2021. dostupan na hrvatskom tržištu.

Lijek se može se nabaviti u ljekarnama preko svih veledrogerija.


22.02.2021

HRD Mišljenje: Nintedanib 2021

Mišljenje Hrvatskoga reumatološkog društva HLZ-a o primjeni nintedaniba u liječenju bolesnika s progresivnim fibrozirajućim intersticijskim bolestima pluća uz sustavne bolesti vezivnog tkiva.

Preuzmite Word dokument: HRD_Misljenje_Nintedanib2021.docx


08.01.2021

Nadopuna prijedloga smjernica za SpA/PsA

Dopuna prijedloga preporuka Hrvatskog reumatološkog društva HLZ-a za liječenje odraslih bolesnika s aksijalnim spondiloartritisom i psorijatičnim artritisom biološkim lijekovima i ciljanim sintetskim molekulama, 2017.

Preuzmite .doc dokument.


12.11.2020

HRD članarina 2020

Podsjećamo sve članove društva koji do sada nisu platili godišnju članarinu za 2020. godinu da to učine do kraja studenoga.

- Upravni odbor HRD


22.09.2020

Moving towards online rheumatology education in the era of COVID-19

The coronavirus disease-2019 (COVID-19) pandemic has unsettled conventional medical education, hastening a switch to digital platforms and open-access publishing. Rheumatology is a fast evolving academic discipline that stands to gain by this switch. Most rheumatology textbooks are now available in digital formats, and these are complemented with live updating educational hubs such as UpToDate and ClinicalKey. Emerging topics of COVID-19 on these proprietary platforms are now freely available to all specialists. Social media channels, particularly Twitter, are becoming major players in the era of COVID-19 by offering online journal clubs, enabling fast dissemination of influential articles, and facilitating interactive education. Indexed rheumatology journals, in turn, aid online education by opening access to recommendations and other materials that are rapidly changing research and practice worldwide. Research peer review additionally offers learning experience to novice and seasoned researchers and authors. Global rheumatology societies have online learning resources, which are changing their format and geographic reach to meet the changing needs in the times of pandemic. While online teaching lacks emotional connections between mentors and mentees, switch to a more interactive format of education and regular contacts may partly solve the issue. Rheumatologists can take the lead in these challenging times and contribute more to online scholarly activities which are aimed to maintain and enrich education.

Read more...


17.09.2020

Simpozij povodom Svjetskog dana kralježnice

Vertebrološki simpozij „OSTEOPOROZA KRALJEŽNICE“ će se održati kao webinar u realnom vremenu 13.10.2020.

Za članove Hrvatskoga vertebrološkoga društva koji su platili članarinu za 2020 godinu simpozij je besplatan, a za ostale je kotizacija svega 200,00 kuna. Više informacija se može naći na web-stranici simpozija: www.hvdsimp-2020.com.

Preuzmite program.


21.08.2020

22. kongres Hrvatskog reumatološkog društva

 

22. kongres Hrvatskog reumatološkog društva će biti održan 16. i 17. listopada 2020. u Hotelu Lone u Rovinju.

Za više informacija posjetite link: https://get2events.empl.io/HRD?locale=hr

Registracija vrši putem stranice Kongresa kao i predaja sažetaka, a rok za predaju sažetaka je 20. rujna 2020. u 23:59 h.

 


20.05.2020

EULAR-ova anketa o utjecaju globalne COVID-19 pandemije na reumatološku praksu

Please help EULAR to prepare for future waves of COVID-19 pandemic!

EULAR is conducting this survey to investigate how the COVID-19 pandemic influences management decisions of rheumatologists toward patients with inflammatory rheumatic and musculoskeletal diseases (RMD). The data obtained from this project will help EULAR to prepare for future waves of COVID-19 pandemic. 

Please help us by filling out the following questionnaire. It consists of 37 questions divided into 3 sections. It will take less than 10 minutes to complete the questionnaire.

Kliknite ovdje za početak.


17.05.2020

Otkazan CECR2020

Važna obavijest

Otkazan je CECR2020 koji se trebao održati koncem godine u Slovačkoj. Kongres je odgođen je za kraj sljedeće godine.

Detaljnije informacije će biti objavljene čim budu dostupne.

UO HRD


27.04.2020

Smjernice za higijenu ruku u zdravstvenim ustanovama

Sažetak. Infekcije povezane sa zdravstvenom skrbi veliki su problem u cijelome svijetu, čak 5–10% svih hospitaliziranih

bolesnika dobije takvu infekciju tijekom liječenja. Još od vremena I. P. Semelweissa poznato je da su čiste ruke najvažniji

pojedinačni činitelj koji može smanjiti broj tih infekcija. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prepoznala je taj problem

i prišla izradi Smjernica za higijenu ruku u zdravstvenim ustanovama.

 

Smjernice preuzmite u .pdf formatu.


14.04.2020

Rheumatologists’ perspective on coronavirus disease 19

The ongoing pandemic coronavirus disease 19 (COVID-19) caused by the severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) is a matter of global concern. Environmental factors such as air pollution and smoking and comorbid conditions (hypertension, diabetes mellitus and underlying cardio-respiratory illness) likely increase the severity of COVID-19. Rheumatic manifestations such as arthralgias and arthritis may be prevalent in about a seventh of individuals.

Read more on springer.com.


10.04.2020

Covid-19 Global Rheumatology Alliance - survey

Dear Rheumatology and Patient Colleagues of the COVID-19 Global Rheumatology Alliance

As the COVID-19 (novel coronavirus) crisis worsens around the world, we are all looking for ways to help. Every one of us wants to join the effort that “unlocks” the COVID-19 code.  By coming together as a community, we can do just that!

Click Here for the Patient Experience Survey

The COVID-19 pandemic has quickly infected more than a million people. While most people with COVID-19 infections have mild or no symptoms, a significant proportion of patients can become quite ill. At this time, little is known about how patients with rheumatic diseases, many of whom use medications and drugs that suppress the immune system, are affected by the virus.  

What can you do to help?

The COVID-19 Global Rheumatology Alliance is calling on people 18 years of age and older with rheumatic diseases, and parents of children with rheumatic diseases to participate in a survey so that we may learn how best to prevent or treat COVID-19 in this potentially vulnerable population. Patients with rheumatic diseases with or without COVID-19 infection are eligible to participate. The survey is being managed by doctors and researchers from Boston Children’s Hospital and Harvard Medical School. All information collected in the survey is completely anonymous and protected. 

Please act today!

Help the Alliance “Unlock the COVID-19 Code” by sharing the Patient Experience Survey with your colleagues, memberships, subscribers, followers, fans, professional and personal networks. 

We have provided some suggested copy and images for you to use on social media. Please download the copy and images from the Patient Communications Kit below. 

You are welcome to customize it for your audiences. If you would like to add your own logo to our images, please place it into the top right-hand corner.

Patient Communications Kit: https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1ZsFMh_i1h4riucvKDU2NODuWATb5jIAQ

We thank you for working and volunteering around the clock to help improve the care of patients with rheumatic diseases during the pandemic. Together, we can “Unlock the COVID-19 Code!”

Sincerely,
The COVID-19 Global Rheumatology Alliance Team


07.04.2020

ACR Recommendations for Hydroxychloroquine Management During the COVID-19 Pandemic

Based on current knowledge and circumstances, the American College of Rheumatology (ACR) developed and released recommendations for the allocation of hydroxychloroquine (HCQ) during the coronavirus disease 19 (COVID-19) pandemic. The report is published on the ACR website.


04.04.2020

COVID-19 Global Rheumatology Alliance

Dear PReS members and colleagues, 

We would like to inform you that PReS has endorsed the initiative described below. All information on IRB and protocol as well as how to enter a case is available on the website of the COVID-19 Global Rheumatology Alliance.

 

 

COVID-19 Global Rheumatology Alliance is a large group of academics, clinicians and patients working to establish a global, freely accessible registry where doctors can add details of their patients who either (1) Have a rheumatic disease, or (2) Are on a drug used in rheumatology who become infected with COVID-19. The Alliance is interested in all cases, from asymptomatic to severely affected.
 
It intends to grow a large real dataset in order to update the literature in a frequent and systematic way. Consequently, it will provide a summary of what is and isn’t known in relation to rheumatology and COVID-19, including medications and our diseases.
 
The aim is to be able to provide information back to doctors and patients about how rheumatic disease patients and those treated with rheumatology drugs fare when they get infected with COVID-19. It will potentially provide valuable information going forward to help make decisions about how to treat our patients.
 
We thank for your cooperation, and wish you all safe and healthy period, in this difficult times. This period also unite us all together, as a big global community!

We all hope and pray that we will all meet in Prague, where  most of the epidemic will be behind us.

 

Kind regards,
 
Sefi Uziel
Chair of Clinical Affairs
for the PReS council


03.04.2020

EULAR-ova baza podataka ishoda COVID-19 infekcije

EULAR launches COVID-19 rheumatic and musculoskeletal diseases reporting database as part of Global Rheumatology Alliance

30 March, Kilchberg, Switzerland – The European League Against Rheumatism (EULAR) launched a European paediatric and adult database to monitor and report outcomes of COVID-19 occurring in patients with rheumatic and musculoskeletal diseases with the support of the Global Rheumatology Alliance on Friday, 27 March. 

Updates have now been made to the EULAR webpage: 

For all of the latest information on the EULAR reporting database, please click here: https://www.eular.org/eular_covid19_database.cfm. 

Key points:

 1. The database can be accessed here: https://www.redcap.rss.mhs.man.ac.uk/surveys/?s=NEXNJFWX38
 2. This is a European effort working closely with the COVID-19 Global Rheumatology Alliance.
 3. EULAR will provide the rheumatology community with regularly updated summary information on reported cases, including numbers of cases by country, number of cases by treatment, among others. This will enable the entire rheumatology community to remain up to date regarding COVID-19 in patients with rheumatic and musculoskeletal diseases (RMDs).
 4. The registry contains anonymised patient data only and is working according to GDPR regulation.

The EULAR-COVID-19 Database is a European paediatric and adult database designed to monitor and report on outcomes of COVID-19 occurring in patients with RMDs.

Dr Pedro Machado, Associate Professor & Consultant Rheumatologist at University College London and Chair of the EULAR Standing Committee of Epidemiology and Health Services Research comments, “We are grateful to our international colleagues who have established the COVID-19 Global Rheumatology Alliance and helped us establish this database. Anonymised data collected by the EULAR-COVID-19 Database will be shared with this other international register, based in the United States. 

“There is an urgent need to understand outcomes of patients who acquire COVID-19 and are receiving steroids, synthetic or biologic disease-modifying anti-rheumatic drugs, and non-steroidal anti-inflammatory drugs. This will help guide rheumatologists and other clinicians such as specialist nurses in advising and caring for their patients.”

EULAR encourages rheumatology clinicians from across Europe to report all cases of COVID-19 in their rheumatology patients, regardless of severity (including asymptomatic patients detected through public health screening). Understanding less severe cases or even mild cases will help develop further understanding regarding those who develop the most severe form.

European cases should only be reported to the EULAR-COVID-19 database, in order to avoid duplication of cases. If you have reported cases to a national database (if there is one in your country) please do not duplicate the reporting to the EULAR database. Data will later be merged with cases reported to the Global Rheumatology Alliance. Non-European EULAR countries should report cases to the EULAR database rather than to the US-based database.

The Pediatric Rheumatology European Society (PReS) will support EULAR in connection with the paediatric side of the database. PReS is an international organisation based in Europe which is dedicated to advance the care and improve the health and well-being of children and young people with rheumatic conditions.  PReS fosters excellence in clinical care, training and education, research and leadership amongst healthcare professionals and scientists worldwide.  Together with patient and parent organisations, PRES promotes the implementation of advances in clinical, basic and translational research to help children reach their full potential.

About EULAR 

The European League against Rheumatism (EULAR) is the European umbrella organisation representing scientific societies, health professional associations and organisations for people with RMDs. EULAR aims to reduce the burden of RMDs on individuals and society and to improve the treatment, prevention and rehabilitation of RMDs. To this end, EULAR fosters excellence in education and research in the field of rheumatology. It promotes the translation of research advances into daily care and fights for the recognition of the needs of people with RMDs by the EU institutions through advocacy action.

Notes to Editors

IRB/Ethics Information:
a. The University of California San Francisco (UCSF) IRB has reviewed the COVID-19 Global Rheumatology Alliance and deemed the database to be exempt.  
b. Using the UK Health Research Authority (HRA), decision tool the EULAR-COVID-19 database is not classed as a research study (in line with the tool) and no UKNational Health Service research Ethics Committee or HRA approvals are required. Although this does not cover all nations in Europe, this will be the position likely taken by all authorities across Europe. Please check with your local authority if you are unsure. 

Visit the EULAR COVID-19 database here: https://www.redcap.rss.mhs.man.ac.uk/surveys/?s=NEXNJFWX38

 

Visit the Global Rheumatology Alliance database here: https://rheum-covid.org


01.04.2020

HRD preporuke - COVID19

Preporuke  Hrvatskoga reumatološkog društva liječnicima u postupanju s oboljelima od upalnih reumatskih bolesti tijekom epidemije COVID19

Preporuke su zasnovane na ekspertnom mišljenju članova upravnog odbora HRD. Cilj preporuka je ujednačavanje stavova liječnika reumatologa, kliničkih imunologa i srodnih suradnih struka o pristupu i liječenju bolesnika sa sustavnim upalnim reumatskim bolestima tijekom pandemije koronavirusa. Preporuke će se nadograđivati ovisno o dostupnosti objektivnih opservacijskih i studijskih podataka.

Preuzmite dokument.


29.03.2020

EULAR Scientific Member Societies announcement

Dear Presidents and Liaisons of EULAR Scientific Member Societies,

 

I have the pleasure to announce that EULAR has launched a second call for rheumatologist experts in Europe to participate in newly approved EULAR projects.

 

Please inform your members of the call published on the EULAR website in the “News” section and on the respective standing committee initiative pages:

 • Clinical Affairs: https://www.eular.org/clinical_affairs_initiatives.cfm / project “EULAR recommendations for screening and prophylaxis for opportunistic and chronic infectious diseases” by K. Hyrich 
 • https://www.eular.org/health_professionals_projects.cfm  project “EULAR recommendations/points to consider for the non-pharmacological management of connective tissue diseases with focus on systemic lupus erythematosus and systemic sclerosis” by C. Bostrom

 

Interested experts are asked to send a one-page letter of interest outlining briefly their expertise and motivation to participate in one of the projects to Patrizia Jud (patrizia.jud@eular.org). Deadline 23 April 2020

 

Find attached a document which outlines the regulations for the call.

 

We understand that this may not be the best time to contact you as you are probably all very busy with your duties of medical doctors in times of COVID-19. But we do hope that you will find the time to spread the news and/or letting us know about possible interests which we would then take note of and coordinate with the relevant convenors.

 

Thank you.

 

 


25.03.2020

EULAR Guidance for patients about COVID-19

EULAR Guidance for patients about COVID-19

GUIDANCE FOR PATIENTS WITH RMDs ABOUT COVID-19 OUTBREAK

 1. Do not stop or reduce your immune suppressive medication at this time unless your physician tells you otherwise for a specific reason.
 2. Check with your doctor or rheumatologist if your routine rheumatology appointment is essentialor if it can be safely delayed, performed by telephone or some other remote device.
 3. If you have symptoms you may need to be tested for coronavirus. Follow the national advice for access to health care.
 4. If you are found positive for COVID-19 please discuss with your doctor or rheumatologist as to what to do with your treatment.
 5. Undertake or complete vaccination protection according to EULAR recommendations and or national guidelines.
 6. Look for the advice offered by your national public health care system.
 7. CORONAVIRUS Protect yourself & others

25.03.2020

Smjernice Infektivne klinike za antivirusno liječenje COVID-19

Preporuke Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu i Hrvatskog društva za infektivne bolesti HLZ-a za etiološko/antivirusno liječenje oboljelih od COVID-19 preuzmite u .pdf formatu ovdje.


11.03.2020

Izvještajna skupština HRD - odgođeno

Poštovani članovi HRD HLZ
Zbog razvoja situacije s koronavirusnom infekcijom izvještajna skupština HRD se do daljnjeg odgađa. 
Datum održavanja skupštine biti će određen naknadno.
S poštovanjem, 
Branimir Anić


03.03.2020

Europski kongres o Kawasakijevoj bolesti, EURO-KiDs Congress 2020

Poštovane kolegice i kolege,  
pozivamo vas na prvi europski kongres o Kawasakijevoj bolesti, EURO-KiDs Congress 2020., koji će se održati od 6. do 8. srpnja 2020. u Parizu, u Francuskoj. 

Kongres je namijenjen razmjeni najnovijih spoznaja iz epidemiologije, genetike, patogeneze, dijagnostike, rizičnih čimbenika, liječenja, kardioloških komplikacija i ishoda bolesnika oboljelih od Kawasakijeve bolesti. Na kongresu će sudjelovati eksperti iz područja Kawasakijeve bolesti iz cijelog svijeta, čime će se pružiti prilika za povezivanje primarnih pedijatara, reumatologa, imunologa, infektologa, kardiologa i ostalih stručnjaka koji su uključeni u proces dijagnostike i liječenja ove kompleksne bolesti, a dobrodošli su i specijalizanti i studenti zainteresirani za ovo područje. U sklopu kongresa održat će se i radionica vezana uz autoinflamatorne bolesti i poremećaje prirođene imunosti. 
Kongres podržava Europsko društvo za pedijatrijsku reumatologiju  i  Francusko pedijatrijsko društvo. 
Veselimo se Vašem dolasku,  
U ime Odbora za vaskulitise, Europsko društvo za pedijatrijsku reumatologiju (PReS)
Marija Jelušić

 

Email: Registration and call for abstracts 
http://www.alphavisa.com/euro-kids/2020/documents/Registration_EURO-KIDS_2020.html

Registration 
https://www.alphavisa.com/euro-kids/2020/registration.php

Call for abstracts 
https://www.alphavisa.com/euro-kids/2020/abstract-submission/

Announcement poster 
https://www.alphavisa.com/euro-kids/2020/documents/EURO-KiDs-Congress-2020-A3.pdf

Important dates 
Abstract deadline: 15 March 2020 
Early bird registration until: 30 April 2020

Email: Exhibition and sponsorship 
http://www.alphavisa.com/euro-kids/2020/documents/Exhibition_EURO-KIDS_2020-Paris.html


01.03.2020

Godišnja izvještajna skupština Hrvatskoga reumatološkog društva

Poštovani članovi HRD HLZ
Zbog razvoja situacije s koronavirusnom infekcijom izvještajna skupština HRD se do daljnjeg odgađa. 
Datum održavanja skupštine biti će određen naknadno.
S poštovanjem, 
Branimir Anić

 

 

 
Godišnja izvještajna skupština Hrvatskoga reumatološkog društva HLZ-a održat će se u subotu 14. ožujka 2020. u velikoj dvorani Hrvatskoga liječničkog zbora, Šubićeva 9, Zagreb s početkom u 11,00 sati.    

 

Detaljan program skupštine slijedi ubrzo.

16.12.2019

Osvrt na MRI Training održan 22. 11. 2019.

U Zagrebu je 22. studenog 2019. održan skup „MRI Training“ u organizaciji Hrvatskog reumatološkog društva, Klinike za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KBC Sestre milosrdnice kao Referentnog centra Ministarstva zdravstva RH za spondiloartritise te tvrtke Novartis. Cilj simpozija, koji je okupio reumatologe, fizijatre i radiologe, bio je međusobno povezati predstavnike pojedinih disciplina te učvrstiti vezu između njih s ciljem poboljšanja dijagnostike i liječenja pacijenata oboljelih od spondiloartritisa.

Jutarnji se dio programa sastojao od radionica pod vodstvom dr. Torstena Diekhoffa, kliničkog radiologa iz berlinskog Charitéa, u kojima su polaznici sudjelovali u rješavanju brojnih kliničkih slučajeva očitavanjem radioloških snimaka. U poslijepodnevnim satima doc. dr. sc. Mislav Čavka se predavanjem osvrnuo na problem dostupnosti radiologa i uređaja za magnetsku rezonancu u Republici Hrvatskoj, a u nastavku su održane tri paralelne radionice - BASDAI vs. MR (prof. dr. sc. Branimir Anić), Kriteriji postavljanja dijagnoze axSpA (prof. dr. sc. Simeon Grazio), Prednosti i mane različitih slikovnih metoda u dijagnostici axSpA (prof. dr. sc. Porin Perić).

Simpozij je još jednom pokazao važnost multidisciplinarnog pristupa reumatološkom bolesniku te daje za adekvatnu multidisciplinarnost potrebno kliničare upoznati s dijagnostičkom problematikom, a radiologe s kliničkim izazovima. Pozitivni dojmovi i uspješnost održanog skupa kvalitetan su recept za buduće simpozije na istu ili srodne teme te odskočna daska za bolju i kvalitetniju buduću suradnju specijalista pojedinih struka što u konačnici može pomoći unaprjeđenju sustava te učiniti dijagnostiku dostupnijom.

Krešimir Rukavina, dr. med.

 

MRI training 2019

 

MRI training 2019

 

MRI training 2019

 

MRI training 2019

 

MRI training 2019


11.11.2019

The wide clinical manifestation of Kawasaki Disease

HRVATSKO REUMATOLOŠKO DRUŠTVO HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Sekcija za pedijatrijsku reumatologiju

 

HRVATSKO PEDIJATRIJSKO DRUŠTVO HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

 

KLINIKA ZA PEDIJATRIJU

KBC Sestre milosrdnice

 

Čast nam je pozvati Vas na predavanje koje će održati

Prof. Gabriele Simonini, dr. med

Sveučilišna dječja bolnica Anna Meyer u Firenci, Italija

Katedra za neuroznanost, psihologiju, farmakologiju i zdravlje djece Sveučilišta u Firenci, ItalijaKatedra za kliničku epidemiologiju Sveučilišta King's College u Aberdeenu, UK

pod naslovom

The wide clinical manifestation of Kawasaki Disease: when to think about it and how to treat it

Predavanje će se održati u ponedjeljak, 16. prosinca 2019. u 14h u Multimedijskoj dvorani KBC Sestre milosrdnice.

Ovaj oblik trajne izobrabe liječnika biti će vrednovan prema pravilniku Hrvatske liječničke komore.

Nakon predavanja pridružite nam se na Božićnom domjenku!

 

 

Dr. Gabriele Simonini pročelnik je odjela pedijatrijske reumatologije u Sveučilišnoj dječjoj bolnici Anna Meyer u Firenci, profesor pedijatrije na Katedri za neuroznanost, psihologiju, farmakologiju i zdravlje djece na Sveučilištu u Firenci u Italiji te viši znanstveni suradnik na Katedri za kliničku epidemiologiju Sveučilišta King's College u Aberdeenu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Primarno područje znanstvenog interesa predstavlja mu liječenje pedijatrijskih reumatskih bolesti, uveitis u bolesnika s juvenilnim idiopatskim artritisom te Kawasakijeva bolest. Do sada je objavio više od 140 publikacija s blizu 3000 citata u vodećim međunarodnim znanstvenim časopisima.

 


16.09.2019

Novosti u dijagnostici i liječenju osteoartritisa koljena

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Poslijediplomski tečaj prve kategorije.

Klinička bolnica Dubrava / Avenija Gojka Šuška 6 - Zagreb25. listopada 2019. / početak u 08.00 sati.

 

VODITELJI TEČAJA: doc. dr. sc. Dubravka Bobek, dr. sc. Ana Aljinović, prof. dr. sc. Simeon Grazio.

 

Preuzmite plakat i program u .pdf formatu.

Zainteresirani se mogu prijaviti ovdje.


26.07.2019

XXI. godišnji kongres Hrvatskog reumatološkog društva HLZ-a s međunarodnim sudjelovanjem

 

XXI. godišnji kongres Hrvatskog reumatološkog društva HLZ-a s međunarodnim sudjelovanjem 

Velika nam je čast i zadovoljstvo obavijestiti Vas da će se Godišnji kongres Hrvatskog reumatološkog društva HLZ-a s međunarodnim sudjelovanjem održati u Šibeniku, u hotelima Solaris (Amadria park), od 17. do 20. listopada 2019. godine. Glavna tema kongresa je „Vaskulitisi“. 

Radujemo se Vašem odazivu i dolasku.

Više detalja možete pronaći na poveznici (uz napomenu da se otvara ostalim pretraživačima osim Internet Explorer i Edge-a): https://get2.events/21hrd?locale=hr


17.07.2019

Tečaj: Novosti u dijagnostici i liječenju osteoartritisa koljena

Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da se dana 25.10.2019. u KB Dubrava po drugi puta održava tečaj "Novosti u dijagnostici i liječenju osteoartritisa".


U prilogu je pozivnica i program  tečaja. 

 

Molimo da sažetak vašeg predavanja (do 300 riječi i 5 referenci) pošaljete do kraja kolovoza.

 

Preuzmite plakat i program.


01.07.2019

Simpozij povodom Svjetskog dana kralježnice

Poštovani, obaviještavamo Vas da će se povodom Svjetskog dana kralježnice i ove godine održani simpozij.

Naslov ovogodišnjeg simpozija je „Bološki i medicinski apsekti degenerativnih promjena intervertebralnog diska“, a održat će se u Knjižmici HAZU, u srijedu, 16.10.2019. s početkom u 9h.

Više informacija na https://www.hvdsimp-2019.com


06.05.2019

Godišnja skupština HRD - izbori

Svim članovima HRD HLZ važna obavijest

Poštovani članovi Hrvatskoga reumatološkog društva, 

kao što ste već vjerojatno obaviješteni - u subotu 1. lipnja 2019. godine održat će se godišnja skupština HRD. Godišnja skupština je ove godine ujedno i izborna skupština što znači da će se pritom birati uprava društva za sljedeće mandatno razdoblje. Zbog zauzetosti dvorane u Šubićevoj, godišnja skupština će se održati u KBC-u Zagreb.

Na skupštinu su pozvani svi članovi društva, no sukladno statutu HLZ pravo glasa na skupštini imaju samo oni članovi koji su podmirili svoje obveze prema HLZ-u i prema HRD-u. Tim će članovima biti poslane vjerodajnice putem kojih će moći ostvariti svoje pravo glasa.  

Ovim putem pozivam u ime upravnog odbora društva sve članove koji se žele aktivnije uključiti u rad društva i koji se žele kandidirati za funkcije predjednika i dopredsjednika društva, odnosno za člana upravnog odbora društva da dostave svoje aplikacije u pisanom obliku u tajništvo Hrvatskoga liječničkog zbora (za HRD). Aplikacije moraju biti dostavljene u tajništvo HLZ do ponedljeka 13. svibnja u 14,00 sati. Aplikacije moraju biti dostavljene u obliku u kojem to propisano aktima HLZ-a (molba, CV, plan rada, potreban broj potpisa i slično). Na temelju valjanih aplikacija će upravni odbor HRD pripremiti kandidacijsku listu za izbornu skupštinu. 

 

Uime upravnog odbora HRD

prof. dr. sc. Branimir Anić

predsjednik HRD


06.05.2019

Edukacijska potpora za EULAR 2019 - obavijest za članove društva

Poštovani članovi društva,

 

HRD je dodijelio edukacijsku potporu za ovogodišnji EULAR 2019. godine. 

Na temelju pristiglih zamolbi edukcijska potpora je ove godine dodijeljena kako slijedi:

 1. mr. sc. Ružica Čunović-Dubroja, dr. med. (SB Krapinske Toplica),
 2. Kristina Vujinović-Poduje, dr. med. (OB Pula),
 3. Maida Brković, dr. med. (OB Dubrovnik).

 

HDR je ovu potporu realizirao uz podršku kompanije Eli Lilly.

 

 

Uime UO HRD

prof. dr. sc. Branimir Anić


04.04.2019

Ultrasound in Rheumatoid Arthritis

Od 9. do 11. 5. 2019. se u prostorima Hotela Rebro održava modul "Ultrasound in Rheumatoid Arthritis" u sklopu međunarodnog tečaja "Ultrasound in Rheumatic Diseases".
Cijena tečaja je 700 eura, a svi detalji kao i program te sustav za prijavu dostupni su na stranici www.usinra.com.


02.04.2019

Stručni sastanak Sekcije mladih reumatologa HRD

pozivamo Vas na jednodnevni stručni sastanak Sekcije mladih reumatologa Hrvatskog reumatološkog društva koji će se održati u subotu, 4. svibnja 2019., od 10,00h do 17,00h. 

Mjesto održavanja sastanka je KBC Zagreb, Edukacijski centar istok, dvorana „5“.

 

Tema sastanka je Sistemski eritemski lupus– novosti u pristupu i izazovi iz kliničke prakse.

 

Preliminarni program sastanka je kako slijedi:

 

10,00-10,10                 ...                     Uvodna riječ  (Ivan Padjen)

10,10-10,50                 ...                     Lupusni nefritis – novosti u pristupu (Goran Šukara)

10,50-12,30                 ...                     Izazovi iz kliničke prakse – prikazi bolesnika (...)

12,30-13,10                 ...                     Stanka za ručak

13,30-14,10                 ...                     Neurolupus – pristup i liječenje (Ivan Padjen)

14,10-15,30                 ...                     Izazovi iz kliničke prakse – prikazi bolesnika (...)

15,30-16,00                 ...                     Međuodnos sistemskog lupusa i imunodeficijencije

16,00-16,50                 ...                     Izazovi iz kliničke prakse – prikazi bolesnika (...)

16,50-17,00                 ...                     Zaključci 

 

Za sastanak nije predviđena kotizacija – prisustvovanje sastanku je slobodno uz prethodnu prijavu za sve liječnike na specijalizaciji ili užoj specijalizaciji iz reumatologije i kliničke imunologije i specijaliste ili uže specijaliste iz reumatologije i kliničke imunologije.  

Prijavu za sudjelovanje na sastanku molimo poslati do 20. travnja, na e-mail adresu: ivanpadjen9@gmail.com

Molimo Vas da u prijavi navedete i želite li sastanku aktivno sudjelovati u obliku predavanja ili prezentacije slučaja. 

Povrat putnih troškova dostupan je uz pravodobno otvaranje putnog naloga na stranicama Hrvatskog liječničkog zbora  na gore navedenu e-mail adresu. Troškovi smještaja nisu uključeni.

Dostupna je i mogućnost sudjelovanje za sponzore:

-      1 kvadratni metar izložbenog prostora: 3.500,00 HRK

-      podjela promotivnog materijala: 2.000,00 HRK

Sponzorstva se uplaćuju na žiro-račun Hrvatskoga reumatološkog društva Hrvatskoga liječničkog zbora: HR7423600001101214818                    

-      svrha uplate: sastanak Sekcije mladih reumatologa HRD-a

Ponude za sponzoriranje sastanka također molimo poslati na kontakt e-mail adresu: ivanpadjen9@gmail.com

 

Radujemo se Vašem sudjelovanju!

 

Sekcija mladih reumatologa Hrvatskoga reumatološkog društva

 

Osoba za kontakt:

dr. sc. Ivan Padjen

Zavod za kliničku imunologiju i reumatologiju

Klinika za unutrašnje bolesti 

KBC Zagreb

ivanpadjen9@gmail.com


08.03.2019

Tečaj - Suvremeni pristup dijagnostici i liječenju najčešćih reumatskih bolesti

Poslijediplomski tečaj trajnog usavršavanja liječnika „Suvremeni pristup dijagnostici i liječenju najčešćih reumatskih bolesti“ održat će se 9. svibnja 2019. godine u Kliničkom bolničkom centru u Zagrebu, Edukacijski centar, Dvorana Botteri s početkom u 8,30 sati.

 

Više informacija preuzmite u .doc dokumentu.


28.02.2019

Obavijest o potpori namijenjenoj za edukaciju

Hrvatsko reumatološko društvo objavljuje natječaj za edukacijsku potporu koja se odnosi na troškove kotizacije, smještaja i prijevoza za 3 kandidata. Potpora je namijenjena je pokrivanju navedenihtroškova za sudjelovanje na ovogodišnjem kongresu EULAR 2019. koji će se u lipnju održati u Madridu.

Potpora je namijenjena članovima HRD i HLZ koji su specijalisti ili uži specijalisti reumatolozi i kojiimaju licencu za rad u RH. Pri dodjeli potpore UO HRD će voditi računa o dosadašnjem profesionalnom iskustvu te o potrebi za ravnomjernom dostupnosti edukacije u različitimregionalnim centrima.

Prijavu za natječaj s dokazima o ispunjavanju uvjeta (preslika, sken) potrebno je uputiti na adresu predsjednika društva predsjednik@reumatologija.org najkasnije do ponedjeljka 11. ožujka u 12,00 sati. Naknadno pristigle prijave neće se uzeti u obzir.

Potpora je osigurana uz pomoć tvrtke Eli Lilly no ta činjenica neće ni na koji način utjecati na odluku UO HRD-a.

Predsjednik HRDprof. dr. sc. Branimir Anić


14.02.2019

SSc Sekcija za RH

Dana 18.01.2019. konstituirajućom sjednicom započelo je djelovanje Sekcije SSc za RH. 

Ideja sekcije zasniva se na potrebi provođenja redovitih znanstvenih i stručnih edukacija iz područja sistemske skleroze (edukacijska predavanja prilikom svakog sastanaka Sekcije), razmjeni iskustava u kliničkom radu, financijskoj pomoći članovima sekcije pri odlasku na stručne edukacije u RH i inozemstvu, osnivanju registra oboljelih od SSc u RH te zajedničkom istraživačkom radu. Planirana se suradnja s Hrvatskom udrugom oboljelih od sistemske skleroze (HUOS) i provođenje radionica s oboljelima. 

Sastanci se planiraju organizirati tri puta godišnje.

Kako je prethodno navedeno, prilikom svakog sastanaka provesti će se i stručna edukacija preostalih članova.

Prijedlozi edukacijskih predavanja za 2019. godinu su:

1. prof. dr. sc. Jadranka Morović Vergles – Intersticijske promjene pluća u SSc

2. dr. Marko Barešić – Kapilaroskopija

3. doc. dr. sc. Ivanka Marinović – Modaliteti fizikalne terapije u SSc

Ovim putem molim Vas da, o djelovanju sekcije, obavijestite članove svog tima. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na e-mail adresusekcija.SSc.RH@gmail.com. Putem iste za kratko vrijeme proslijediti ćemo Vam informaciju o točnom datumu slijedećeg sastanka.

S poštovanjem 

Predsjednica Sekcije HRD-a za SSc u RH

Prof. dr. sc. Dušanka Martinović Kaliterna, dr. med.


22.01.2019

Okrugli stol - Liječenje upalnih reumatskih bolesti u žena reproduktivne dobi

Globalni savez za mišićno-koštano zdravlje, Desetljeće kostiju i zglobova 2010-2020 i Hrvatsko reumatološko društvo HLZ pozivaju Vas na Okrugli stol „Liječenje upalnih reumatskih bolesti u žena reproduktivne dobi“. 

OKRUGLI STOL ĆE SE ODRŽATI U ČETVRTAK, 24. SIJEČNJA U 18:30 SATI U HRVATSKOM LIJEČNIČKOM ZBORU (VELIKA DVORANA) U ZAGREBU. 

Sa svojim tematskim izlaganjima sudjeluju: 

Prof. dr. sc. Jadranka Morović-Vergles, Zavod za kliničku imunologiju, alergologiju i 

reumatologiju, KB Dubrava 

Prof. dr. sc. Nada Čikeš, Medicinski fakultet Zagreb 

Prof. dr. sc. Duška Martinović Kaliterna, Medicinski fakultet Split 

Prof. dr. sc. Snježana Škrablin, Klinika za ženske bolesti i porode, KBC Zagreb 

Prof. dr. sc. Biserka Bergman Marković, Medicinski fakultet Zagreb 

Doc. dr. sc. Venija Cerovečki Nekić, Medicinski fakultet Zagreb 

Prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar 

Prof. dr. sc. Marija Jelušić Dražić, Klinika za pedijatriju, KBC Zagreb 

Prof. dr. sc. Branimir Anić, Zavod za kliničku imunologiju i reumatologiju, KBC Zagreb 

Teme: 

 Planiranje trudnoće 

 Poticanje razgovora o trudnoći od strane liječnika 

 Važnost dobivanja istovjetnih informacija od strane svih liječnika i medicinskog osoblja koje se brine o bolesnici 

 Lijekovi dozvoljeni u trudnoći i dojenju 

 Multidisciplinarni timovi (na razini Republike Hrvatske) 

 

Veselimo se Vašem dolasku! 


06.12.2018

Central European Congress of Rheumatology 2018 + Kongres HRD

CECR se održava od 6.-8. 12. 2018., u Zagrebu, Hotel Westin. Ovogodišnji kongres Hrvatskog reumatološkog društva održava se u nastavku na Srednjoeuropski reumatološki kongres CECR, 8.12.2018. na istoj lokaciji.

 

 

Za više informacija o CECR kliknite ovdje ili posjetite https://cecr2018.hr

Za više informacija o kongresu HRD-a kliknite ovdje ili posjetite: http://hrd-kongres.org


10.10.2018

HRD - Natječaj za edukacijske stipendije

Upravni odbor Hrvatskoga reumatološkog društva HLZ-a raspisuje natječaj za edukacijske stipendije

 

Edukacijska stipendija ciljano je namijenjena pokrivanju troškova sudjelovanja na ovogodišnjem kongresu CECR 2018. i 20. godišnjem kongresu HRD-a koji će se održati u Zagrebu od 6. do 8. prosinca 2018. godine. Podaci o tehničkoj organizaciji kongresa i program kongresa objavljeni su na stranici društva. Stipendija se odnosi na troškove kotizacije i smještaja (ili samo kotizacije). Predviđeno je najmanje 12 stipendija u ukupnom iznosu od 50000 HRK.

Uvjeti koje pristupnici na natječaj moraju obavezno ispunjavati su:

1. licenca za rad u RH

2. članstvo u Hrvatskome liječničkom zboru 

3. članstvo u Hrvatskom reumatološkom društvu

4. status specijalista ili užeg specijalista, odnosno status specijalizanta ili užeg specijalizanta iz  reumatologije.

 

Prilikom dodjele stipendije Upravni odbor HRD-a vodit će računa o balansiranoj zastupljenosti reumatoloških centra u zemlji. Stipendije će biti realizirane uz financijsku pomoć kompanije Eli Lilly, no ta činjenica neće ni na koji način utjecati na odluku UO HRD-a o izboru stipendista.

 

Pozivamo sve zainteresirane članove da prijavu sa svojim podacima pošalju e-poštom na sljedeću adresu: predsjednik@reumatologija.org ili na tajnik@reumatologija.org

 

Rok za slanje prijave jest do 29. listopada 2018. u 12 sati. Naknadno pristigle prijave neće biti uzete u obzir.

Odluka o izboru biti će objavljena na stranici HRD-a u roku od 7 dana.

 

Preuzmite poziv na natječaj u .doc formatu ovdje.


09.10.2018

EULAR/EUSTAR On-line Course on Systemic Sclerosis 2018

Dear Friends, Dear Colleagues,

 

The EULAR/EUSTAR On-line Course on Systemic Sclerosis consists of 10 modules which deal with physiopathology, clinical aspects and management of this complex disease. Students can evaluate their level via interactive clinical cases. Knowledge and skills are targeted to suit a level appropriate for the final years of training as a rheumatologist/internist.

 

We entourage each EUSTAR centre to register  at least one fellow to the course by using the following link:

 

https://esor.eular.org/theme/lc_eular/layout/enrol.php?id=7

 

The course has started middle of September but registration will be kept open until 30 November 2018. As the course is online, it is stil possible to start the course from Module 1


18.09.2018

Stručni sastanak Hrvatskog reumatološkog društva

Cijenjene kolegice i kolege,

pozivamo Vas na Stručni sastanak Hrvatskog reumatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora koji će se održati u subotu, 29. rujna 2018. godine u dvorani za sastanke Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana (Županijska ulica 35) s početkom u 10.00 sati. Teme sastanka obuhvatit će problematiku reumatološke struke, s posebnim osvrtom na organizacijske specifičnosti te liječenje bolesnika s upalnim reumatskim bolestima. 

 

Molimo Vas da  svoj dolazak potvrdite elektronskim putem do  22. rujna 2018. godine. 

 

Osoba za kontakt : Nikolina Ljubičić Marković

mail: nikolinaljubicicmarkovic@gmail.com

tel. 098 617 355

 

Radujemo se susretu i edukativnom druženju !

 

Prof.dr.sc. Branimir Anić, dr.med.

Mr.sc. Vesna Bosanac, dr.med. 

Nikolina Ljubičić Marković, dr.med. 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                     PROGRAM

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

10.00 -10.20    Otvaranje i pozdravna riječ organizatora i domaćina

 

10.20 -10.40    prof.dr.sc. Branimir Anić : 

                        Reumatologija u Hrvatskoj - jučer, danas, sutra 

 

10.40 -11.00   prof.dr.sc. Jasminka Milas - Ahić:  

                       Reumatolozi u Slavoniji- međusobna suradnja,

                       i važnost multidisciplinarne suradnje 

 

11.00 - 11.15  Nikolina Ljubičić Marković: 

                       Prikaz rada i organizacija reumatološke službe u OŽB Vukovar

 

11.15 - 11.30  Mirna Reihl : Prikaz bolesnika s juvenilnim idiopatskim artritisom 

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11.30 - 12.00   STANKA ZA OSVJEŽENJE 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

12.00 - 12.15   prim. Iva Žagar : Prikaz bolesnika  s reumatoidnim artritisom 

 

12.15 - 12.30   Željka Kardum : Prikaz  bolesnika sa sistemskim eritematoznim lupusom

 

12.30 - 12.45   Branimir Žarković : Prikaz bolesnika sa spondiloartritisom

 

12.45 - 13.00   doc.dr.sc. Miroslav Mayer : 

                        Rani  reumatoidni artritis - edukacija liječnika obiteljske medicine 

 

13.00 -13.30  Obilazak Odjela za fizikalnu medicinu , rehabilitaciju i reumatologiju  

                      OŽB Vukovar   


14.08.2018

Poslijediplomski tečaj: Novosti u liječenju osteoartritisa koljena

Poštovani,

Pozivamo Vas na Poslijediplomski tečaj prve kategorije pod nazivom NOVOSTI U LIJEČENJU OSTEOARTRITISA KOLJENA koji će biti održan u KB Dubrava dana 4. listopada 2018.

Kotizacija iznosi 250 kn za specijaliste odnosno 100 kn za specijalizante. 

Ostali detalji kao i iscrpan program su navedeni u priloženom programu.

Radujemo se edukativnom druženju!


31.07.2018

Tečaj "Upalne reumatske bolesti - primjena UZV u dijagnostici i praćenju".

Obavještavamo Vas da će se 21. rujna 2018. u KB Dubrava, s početkom u 8 sati, održati tečaj trajne edukacije I kategorije Medicinskog fakulteta "Upalne reumatske bolesti - primjena UZV u dijagnostici i praćenju".
Detaljni se program nalazi u niže navednom linku na kojem se nalazi i obrazac za prijavu, a kotizacija iznosi 500 kn po osobi. Broj je sudionika ograničen na 40 te je preporučeno prijaviti se što ranije. Tečaj je namijenjen svim liječnicima iz područja reumatologije i kliničke imunologije s alergologijom, a primarno specijalizantima i subspecijalizantima.
Radujemo se susretu i edukativnom druženju!


30.07.2018

Tečaj: Pisanje i kritičko čitanje znanstvenog rada

pozivamo Vas na tečaj „Pisanje i kritičko čitanje znanstvenog rada“, kojiorganizira Hrvatsko reumatološko društvo HLZ-a, uz potporu kompanijeAbbVie, koji će se održati 10.09.2018. u Osijeku, na Klinici za unutarnjebolesti (soba za sastanke) s početkom u 14.00h i 24.09.2018. uZagrebu, u Hrvatskom liječnikom zboru (Velika dvorana), s početkom u15.00 sati.

Poznavanje metodologije i tehnike izrade znanstvenih radova, tevještina dobrog pisanja su osnovni standard u razvojuvisokoobrazovanih stručnjaka. Za kvalitetno pisanje znanstvenog radapotrebno je znati kritički čitati publikacije. Kritičko čitanje znanstvenogčlanka nije samo pažljivo čitanje već aktivno prepoznavanje ianaliziranje dokaza. Ta znanja i vještine počinju se razvijati i stjecati većtijekom studija.

Dosadašnja praksa je, međutim, pokazala da se osobito na početkukarijere kolege suočavaju s nizom poteškoća koje su najčešćeposljedica nedovoljnog poznavanja metodoloških tehnika i pravilapisanja znanstvenog rada. Stoga Hrvatsko reumatološko društvo HLZ-aorganizira edukacijski tečaj pisanja i kritičkog čitanja, kao pomoć svim,a posebno mladim stručnjacima da steknu i unaprijede znanja i vještineu pisanju znanstvenih radova i kritičkom čitanju istih.

Tečaj će biti bodovan prema pravilniku Hrvatske liječničke komore.

Veselimo se Vašem dolasku i aktivnom učešću u tečaju.

S poštovanjem

Voditelji tečaja:

Prof. dr. sc. Simeon Grazio, dr. med.

Prof. dr. sc. Branimir Anić, dr. med.

 

 


 

 

Više informacija: Pozivnica, Agenda Zagreb, Agenda Osijek


30.07.2018

MSUS tečaj iz UZV dijagnostike

Musculoskeletal sonography course for rheumatologists, Zagreb 2018 is intended to be a combination of lectures and practical sessions. The course is consisted of theoretical talks and supervised hands-on scanning of healthy persons and/or patients with musculoskeletal disorders.

The Course is in a proces of CME accreditation at the Croatian Ministry of Health.

Registration is intended to be opened for all EULAR member countries.

Formal evaluation of the course will be performed by all attendees at the end of theCourse.

Registration fee: 1000 EUR per person ( three days course). Food and accomodation areincluded in the price.

The number of participants will be 30 people.

 

More info here.


27.07.2018

Reumatizam i šport – stručni sastanak

Reumatizam i šport – stručni sastanak 05.09.2018. 

Poštovani kolegice i kolege

U sklopu priprema za održavanje ovogodišnjeg 5. izdanja humanitarne utrke Reumatlon, Hrvatsko reumatološko društvo uz pokroviteljstvo HLZ Podružnice Zagreb  u prostorijama Hrvatskog liječničkog doma, Šubićeva 9, Zagreb, Velika predavaona, organizira 05.09.2017. stručni sastanak  „Reumatizam i šport“, čiji program se nalazi u nastavku obavijesti. 

Cilj simpozija je osim edukacije liječnika o utjecaju športa na najčešće reumatske bolesti i prikupljanje sredstava za potrebe održavanja utrke Reumatlon koja će se 20.10. 2018. Održati u parku Bundek u Zagrebu, kao i pratećih sadržaja , a preostala će se sredstva namjeniti osnivanju Reuma kampa za djecu oboljelu od upalnih reumatskih bolesti , što je i humanitarni cilj same utrke Reumatlon.

Srdačno vas pozivamo da svojim dolaskom i sudjelovanjem doprinesete kvaliteti skupa i podržite napore u popularizaciji športske rekreativne aktivnosti u općoj populaciji i među oboljelima od upalnih i neupalnih reumatskih bolesti.  


Program simpozija  "Reumatizam i šport"

 

19:00  

doc.dr.sc. Miroslav Mayer

Pozdravna uvodna riječ 

 

19:05

doc.dr.sc. Nadica Laktašić

Športska aktivnost i upalne reumatske bolesti 

 

19:25

dr. Pavao Vlahek

Športska aktivnost i komorbiditeti u  

neupalnim reumatskim bolestima

 

19:45

doc.dr.sc. Miroslav Mayer

Športska aktivnost i sustavne autoimune bolesti vezivnog tkiva 

 

20:05

Panel rasprava svih predavača uz pitanja iz publike 

 

20:30

Zaključci i pozdravna riječ

 

Obavijest sponzorima.

Za vrijeme održavanja skupa omogučit ćemo  korištenje izložbenog prostora  i podjelu promotivnog materijala namijenjenog liječnicima. Cijena najma izložbenog prostora je 3000 HRK /m2, a podjele promo materijala 2000 HRK /m.  Uplate sponzora se mogu izvršiti na namjenski podračun Hrvatskpog reumatološkog društva HLZ „Reumatlon – reumatizam i šport“

Održana predavanja se neće honorirati. 

Nazočnost sastanku donosi bodove prema pravilniku o trajnom usavršavanju HLK i HKDM.  

 

doc.dr.sc. Miroslav Mayer 20.07.2018

CERC Prijava

Online registration banner

Central European Congress of Rheumatology (CECR) is a traditional meeting of rheumatologists and it is organized every other year by seven central European countries (Austria, Czech Republic, Hungary, Poland, Slovakia, Slovenia and Croatia).
Since its introduction, CECR became the perfect place for exchange of scientific and clinical information. At the end of this year CECR 2018 will be organized in Croatia in Zagreb between 6th and 8th of December.

You can register here: https://cecr2018.hr/registration-2/

 


22.06.2018

Pisanje i kritičko čitanje znanstvenog rada

Tečaj Hrvatskog reumatološkog društva HLZ-a „Pisanje i kritičko čitanje znanstvenog rada“ 

 

Poštovani,pozivamo Vas na tečaj „Pisanje i kritičko čitanje znanstvenog rada“, koji organizira Hrvatsko reumatološko društvo HLZ-a, uz potporu kompanije AbbVie, a koji će se održati u Splitu, u biblioteci KBC Split- Križine, Šoltanska 1, 6. srpnja 2018. u 15 sati.

Poznavanje metodologije i tehnike izrade znanstvenih radova, tevještina dobrog pisanja su osnovni standard u razvoju visokoobrazovanih stručnjaka. Za dobro pisanje znanstvenog radapotrebno je znati kritički čitati znanstvene publikacije. Kritičko čitanje znanstvenog članka nije samo pažljivo čitanje već aktivno prepoznavanje i analiziranje dokaza. Ta znanja i vještine počinju serazvijati i stjecati već tijekom studija.

Dosadašnja praksa je, međutim, pokazala da se osobito na početku karijere kolege suočavaju s nizom poteškoća koje su najčešće posljedica nedovoljnog poznavanja metodoloških tehnika i pravila pisanja znanstvenog rada. Stoga Hrvatsko reumatološko društvo HLZ-aorganizira edukacijski tečaj pisanja i kritičkog čitanja znanstvenog rada, kao pomoć svim, a posebno mladim stručnjacima da steknu i unaprijede znanja i vještine u pisanju znanstvenih radova i kritičkom čitanju istih. Tečaj će biti bodovan prema pravilniku Hrvatske liječničke komore. Veselimo se Vašem dolasku i aktivnom učešću u tečaju.

Voditelji tečaja: 

Prof. dr. sc. Simeon Grazio 

Prof. dr. sc. Branimir Anić 

Biblioteka KBC Split- Križine, Šoltanska 1, Split, 6. srpnja 2018. 

 

PROGRAM  

15.00- 15.05 Doc. dr. sc. Dijana Perković (Voditelj Kliničkog odjela za reumatologiju i imunologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC Split) : Pozdravna riječ 

15.05- 15.10 Prof. dr. sc. Branimir Anić (Predsjednik Hrvatskog reumatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora): Otvaranje sastanka 

15.10- 15.55 Prof. dr. sc. Simeon Grazio: Medicina utemeljena na dokazima i vrste medicinskih istraživanja 

15.55- 16.40 Prof. dr. sc. Branimir Anić: Pisanje znanstvenog članka - opći okvir 

16.40- 16:55 Stanka 

16:55- 17.40 Prof. dr. sc. Simeon Grazio: Kritičko čitanje znanstvenog članka 

17.40- 19.10 Prof. dr. sc. Zdenko Sonicki: Statistika za biomedicinare - ključni elementi za pisanje i kritičko čitanje znanstvenog članka 

19.10- 19.25 Stanka 

19.25- 20.10 Doc. dr. sc. Mislav Radić: Primjer znanstvenog rada – od ideje do objave 

20.10- 20.55 Rasprava 

Tečaj je bodovan od strane HLK: predavači – 15 bodova, slušači – 10 bodova 

Prijava na: prof. dr. sc. Simeona Grazio, Klinika za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb; e-mail: simeon.grazio@kbcsm.hr, te dostaviti sljedeće podatke: ime i prezime, ustanova, adresa, telefon/mobitel. 

Kotizacija za sudjelovanje na tečaju se ne plaća. 


04.06.2018

Stručni sastanak Hrvatskoga reumatološkog društva

Poštovane kolegice i kolege,

 

Iznimno nam je zadovoljstvo pozvati Vas na Stručni sastanak Hrvatskoga reumatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora koji će se održati u petak, 08. lipnja 2018.god. s početkom u 11,30 sati u Dvorani za sastanke Službe za kirurške bolesti Opće bolnice Pula ( Negrijeva 6). Teme Skupa obuhvaćaju problematiku reumatološke struke s osvrtom na organizacijske specifičnosti te liječenje bolesnika s upalnim reumatskim bolestima.

U iščekivanju Vašeg dolaska,

prof. dr. sc. Branimir Anić, dr. med

doc. dr. sc. Irena Hrstić, dr. med

Kristina Vujinović-Poduje, dr. med

 

 

Program

 

8. lipnja 2018., 11:30 sati,

Dvorana za sastanke Službe za kirurške bolesti, Opća bolnica Pula

_________________________________________________________________________________________

 

11.30 - 11,40        Otvaranje i pozdravna riječ organizatora i domaćina

 

 

11.40 - 12.00         prof. dr. sc Branimir Anić: Reumatologija u Hrvatskoj - jučer,

                                  danas i sutra

12.00 - 12.10         Marija Rogoznica: Prikaz bolesnika s psorijatičnim 

                                   artritisom

12.10 - 12.30         prof. dr. sc. Srđan Novak: Vaskulitisi – važnost

                                   multidisciplinarnog pristupa i suradnje liječnika

12.30 - 12.40         Tea Ahel: Prikaz bolesnika s gigantocelularnim arteritisom  

__________________________________________________________________________________________

 

12.40 - 13.10          Stanka za osvježenje

__________________________________________________________________________________________

 

13.10 - 13.30        Kristina Vujinović-Poduje: Prikaz rada i organizacija 

                                  reumatološke službe u OB Pula

13.30 - 13.40         Helena Kaić: Prikaz primjene biološke terapije u OB Pula

13.40 - 14.00         prof. dr. sc. Tea Schnurrer-Luke-Vrbanić: Opskrba

                                  reumatoloških bolesnika Istarske županije pri Zavodu za

                                  fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu KBC Rijeka

14.00 - 14.20         prof. dr. sc Tatjana Kehler: Važnost edukacije LOM u ranom

                                  prepoznavanju upalne reumatske bolesti

14.20 - 15.00         Obilazak Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i

                                  Dnevne bolnice OB Pula


15.05.2018

Godišnja izvještajna skupština 2018

POZIV ČLANOVIMA DRUŠTVA 

Godišnja izvještajna skupština Hrvatskoga reumatološkog društva HLZ-a održat će se u ponedjeljak 28. svibnja u velikoj dvorani Hrvatskoga liječničkog zbora u Šubićevoj ulici 9 u Zagrebu s početkom u 18,00 sati.

Uz godišnju (izvještajnu) skupštinu održat će se stručno predavanje, a nakon skupštine prigodni domjenak.

Dnevni red skupštine:

 1. izvješće predsjednika HRD za 2017. godinu i program za 2018. godinu
 2. izvješće predsjednika ogranka HRD Split
 3. izvješće predsjednika pedijatrijske sekcije
 4. osnivanje sekcije za sustavnu sklerozu
 5. osnivanje sekcije mladih reumatologa
 6. izvješće glavnog urednika Reumatizma
 7. različito

Pozivamo sve članove društva mda dođu na sjednicu i ujedno podsjećamo sve članove da je potrebno podmiriti obveze (članarine) društvu i zboru.

 

Veselimo se skorom susretu,

Mirna Sentić, tajnica HRD HLZ

Branimir Anić, presjednik HRD HLZ


09.05.2018

18th RMDs Awareness Week and Don’t Delay Connect Today Campaign - 3

18TH AWARENESS WEEK FOR RHEUMATIC AND MUSCULOSCELETAL DISEASES (RMDs) AND NATIONAL IMPLEMENTATION OF THE EULAR CAMPAIGN “DON’T DELAY, CONNECT TODAY” (DDCT)

The Annual Awareness Week (AAW) for Rheumatic and Musculoskeletal Diseases (RMDs) will be organised by the Cyprus League Against Rheumatism (CYPLAR), with the support of the Rheumatology Society of Cyprus and the Cyprus Health Professionals in Rheumatology  cosmosrheuma+ ,   lasting from the 5th until the 13th May, 2018.  The AAW is organised for the 18thconsecutive year and events are scheduled all over Cyprus.  The main aim of this AAW is to raise public awareness around RMDs, while highlighting the importance of early diagnosis and early access to treatment. As a part of the AAW, the EULAR Campaign DDCT will also be nationally implemented this year, with the kind permission and support of the European League Against Rheumatism (EULAR).  The main campaign events will peak during the AAW, targeting multiple audiences simultaneously.   

A roundtable workshop was organised in March to review the national strategy for RMDs. Through the workshop, a proposal was developed with measures and strategies to promote early diagnosis and timely access to evidence-based treatment. Present were the Director of Ministry of Health, the presidents of CYPLAR and Cyprus Rheumatology Society, the National Committee for RMDs, various stakeholders and representatives from various Health Professionals associations. The proposal will be introduced and discussed, requesting implementation of the agreed measures, on 10thMay, when a health committee will be held in Parliament.  Representatives from the Ministry of Health will be present. Representatives of CYPLAR will have an additional meeting with the Minister of Health for further discussions. Both the AAW and the campaign will be under the auspices of the Minister of Health. 

The AAW is officially launched on May 5th, at 17:00 CYP at the Olympic Mansion in Nicosia, with a talk co-organised by CYPLAR and the Cyprus Crohn’s and Colitis Association (CYCCA):
“Ankylosing spondylitis and Crohn's disease - can they coexist? Doctors analyse and patients present their experiences”.  Earlier on the same day, an organised cyclists group will dedicate their morning ride to the AAW and the national DDCT campaign, wearing a dedicated t-shirt with the campaign logo.  They will then promote photographs and videos on their social media channels for further awareness, mainly targeting physically active audiences and young people.
 

On May 6th, at 10:00 CYP, a swimming event entitled “Swimming for my fellow human”, aiming to raise awareness around RMDs, will take place at the Limassol Olympic Swimming pool. 

The following day a press conference will be held at the Ministry of Health, at 10:00 CYP, informing the press and the public about the AAW and DDCT national implementation.  The press conference will provide the opportunity to invite people to the events, pass the campaign message and create awareness and stress the importance of early diagnosis and acces to treatment. 
Dr. Christos Antoniadis, Rheumatologist and Director of the Rheumatology Clinic in Paphos will talk about “osteoarthritis and treatment”.  The event will be hosted at the Nicosia office of CYPLAR on May 8th, at 17:30 CYP. On the 10th of May at 17:00 CYP, the nephrologist Dr. Elena Frangou will give a talk at the Nicosia office of CYPLAR, on how Lupus can affect the kidneys, providing essential information for prevention, protection and treatment. On the weekend of 12th to 13th May the main events of the DDCT campaign will peak, giving the sense of multiple connections being made to promote awareness of RMDs and their early diagnosis and treatment. 

The Minister of Health will signal the campaign launch on Saturday, May 12th at 10:00 CYP, at the General Hospital of Nicosia.  The press will cover the event and members of political parties will be interviewed about RMDs and the importance of early diagnosis.  From there, a mobile clinic (Rheuma Truck), following a motorcycle club and other campaign-assigned vehicles will travel to and Ermou Square in Larnaca at 12:30 CYP and stay there from 13:00 till 16:00 CYP.  On the next day, the motorcade/campaign-procession will also travel to Gr. Afxentiou Avenue in Limassol and stay there; the public will be informed by volunteers, health professionals, patients and rheumatologists from 10:00 to 12:30 CYP. At both stops volunteers, health professionals, patients and rheumatologists will be informing the public for RMDs and their symptoms and urge people to visit a rheumatologist when those symptoms continue.  At each stop, dancers will dance, handing out campaign informative material/leaflets and at the end of their dance they will strike poses which will depict RMDs symptoms.  This will be the last stop of the Rheuma Truck.  Finally, a motorcycle club will travel from Larnaca to Ayia Napa at 15:30 CYP.  With their arrival to Arch. Makarios III in Ayia Napa, at 17:00 CYP the closing ceremony of the campaign will start.  The mayor and the president of CYPLAR will give speeches about the campaign and its goals, will account and evaluate the campaign results and a final dance from a local dance school will take place.  Overall, the closing ceremony is designed to raise public awareness. 
  
By involving patients, the public, Health Professional Associations and the Scientific Society in Cyprus, both the AAW and the EULAR Campaign will attempt to achieve greater awareness across all levels of society, simultaneously.  Increased awareness may then put   additional focus on the subject of RMDs at policy-making level to implement the proposed measures and strategies, towards timely and effective treatment of RMDs. 

In the following weeks, the campaign will be evaluated through online questionnaires addressed to the public.  However, CYPLAR expects the campaign to be highly successful in creating awareness considering all these different people participating and involved, as well as all the influencers helping and all the different audiences.   

CYPLAR was founded in 1984 by patients with RMDs and aims to improve the provision of health care to people with RMDs in Cyprus, improve their quality of life and inform the public about the extent and severity of RMDs. 

The RMDs AAW has been organised by CYPLAR every May, since 2001.  Talks, seminars, workshops and media appearances are organised every year to target patients, health professionals, politicians and the public.  Through these events, the AAW always aims to a) increase awareness around RMDs and their occurrence rate; 
b) encourage early referrals to rheumatologists to prevent further damage; c) inform existing patients on new treatment options and advances made in medicine. 

‘Don’t Delay, Connect Today’ is a EULAR initiative. EULAR is the European umbrella organisation representing scientific societies, health professional associations and organisations for people with rheumatic and musculoskeletal diseases (RMDs). EULAR aims to reduce the burden of RMDs on individuals and society and to improve the treatment, prevention and rehabilitation of RMDs. All events can be found on the social media channels of CYPLAR on Twitter @Cyplar1 and Facebook @cyplar; follow #ConnectToday across social media! 
For any further details, information and clarifications please contact Elena Athanasiou, Psychotherapy and Psychoeducation officer of CYPLAR. 

E-mail address:  
e.athanasiou@rheumatism.org.cy 
Mobile number: +357 99 901 654

28.03.2018

EULAR's third multidisciplinary webinar

Dear EULAR member liaison officers,
EULAR would like to invite you to attend our third multidisciplinary webinar, which is part of our Don`t Delay, Connect Today campaign.
When: Tuesday 17 April at 14:00-15:00 CET

Host: Marios Kouloumas, Past VP representing PARE

Speakers:
 • Nele Caeyers, Liaison officer for ReumaNet and Chair of the Standing Committee of PARE
 • Prof. Bernard Lauwerys, president of the Royal Belgian Society of Rheumatology
 • HPRs TBC
Don't Delay, Connect Today, is a EULAR campaign, aiming to highlight the importance of early diagnosis and timely access to evidence-based treatment of rheumatic and musculoskeletal diseases (RMDs) to prevent further damage and burden on individual and society.
For our first webinar of 2018, we will be sharing best practices and key learnings from the implementation of the ‘Don’t Delay, Connect Today’ campaign in Belgium. Nele Caeyers,  Liaison officer for ReumaNet and Chair of Standing Committee of PARE, will share peer-to-peer guidance and outline the key steps taken to implement the campaign in Brussels.
 If you are interested in attending this webinar, please register by responding to this email by 11 April 

In addition, we will be offering two, 10 minute test sessions to ensure you are all able to log on without any problems on the day of the webinar. Therefore, please could you be so kind to let us know if you have experience with webinars / WebEx or, if you would like to join a test session, please indicate which time works best for you in your response to this e-mail.
 • Test session 1: Thu 12 April at 10:00 CET 
 •  Test session 2: Mon 16 April  at 15:00 CET
Login information and the agenda will be shared with you closer to the date.  

We hope you can all attend, and look forward to your participation in this important EULAR initiative.

Best wishes

Maria Batziou
Programme coordinator
Consultancy and management services
Tel. 0030-6946232776

17.03.2018

Mišljenje o primjeni tocilizumaba u liječenju bolesnika s arteritisom divovskih stanica

Stručni sastanak – Mišljenje o primjeni tocilizumaba
u liječenju bolesnika s arteritisom divovskih stanica
radne skupine Hrvatskoga reumatološkog društva HLZ-a

Dana 23. siječnja 2018. u Zagrebu je pod pokroviteljstvom tvrtke Roche održan stručni sastanak o primjeni tocilizumaba u liječenju bolesnika s arteritisom divovskih stanica (engl. Giant cell arteritis – GCA). Sastanak je moderirala doc. dr. sc. Višnja Prus, a aktivno su sudjelovali i stručnjaci-reumatolozi (abecednim redom): prof. dr. sc. Branimir Anić, prof. dr. sc. Simeon Grazio, prof. dr. sc. Tatjana Kehler, prof. dr. sc. Dušanka Martinović Kaliterna, prof. dr. sc . Jadranka Morović-Vergles i prof. dr. sc. Srđan Novak.

Konsenzusom su doneseni zaključci o mjestu tocilizumaba u liječenju bolesnika s arteritisom divovskih stanica (tablica 1.).

Tablica 1. Preporuka primjene tocilizumaba u liječenju arteritisa divovskih stanica (GCA)

 

POGORŠANJE BOLESTI

Pri pogoršanju kliničke slike i/ili pogoršanju upalnih parametara nakon postignute remisije sukladno liječnikovoj prosudbi

REFRAKTORNA BOLEST

 • U bolesnika kod kojih se nakon 4 – 6 tjedana ne može sniziti inicijalna doza glukokortikoida
 • U bolesnika kod kojih je nakon 6 mjeseci liječenja potrebna doza prednizona > 0,2 mg/kg/dan
 • U bolesnika kod kojih je nakon 12 mjeseci liječenja potrebna doza prednizona > 0,1 mg/kg/dan

INICIJALNO LIJEČENJE

U bolesnika s drugim pridruženim bolestima
i u onih s povišenim rizikom
od razvoja nuspojava primjenom glukokortikoida

 • Neregulirana hipertenzija
 • Kardiovaskularni komorbiditet
 • Neregulirana šećerna bolest
 • Teška osteoporoza
 • Glaukom
 • Anamneza ulkusne bolesti

 

Literatura

 1. 1.     Muratore F i sur. Standard and biological treatment in large vessel vasculitis:
  guidelines and current approaches. Expert Rev Clin Immunol. 2017;13(4):345–60.
  DOI: 10.1080/1744666X.2017.1285699.
 2. 2.     Dasgupta B i sur. BSR and BHPR guidelines for the management of giant cell arteritis. Rheumatology. 2010;49(8):1594–7.
 3. 3.     Mukhtyar C, Guillevin L, Cid MC i sur.; European Vasculitis Study Group. EULAR recommendations for the management of large vessel vasculitis. Ann Rheum Dis. 2009;68(3):318–23.

Višnja Prus


12.01.2018

EULAR-ov tečaj zdravstvene ekonomike u reumatologiji - stipendije

 

Pragu se 5. i 6. travnja 2018. održava EULAR-ov tečaj zdravstvene ekonomike u reumatologiji za koji EULAR nudi 20 stipendija.
Prijave su otvorene do 31. 1. 2018.

 

 

Dear Members of the EULAR Network, 

The EULAR Course on Health Economics in Rheumatology will take place on 5 and 6 April, 2018, in Prague, Czech Republic. 

EULAR has 20 bursaries available for attendance at this course. 

Registration is open until 31 January 2018. 
Sign up here: https://www.eular.org/edu_course_health_economics_on_rheumatology.cfm 

Health economics covers an important and increasing part of the assessment of burden of disease. It has become an essential discipline to estimate the benefits and costs of health care interventions, as well as to explore how therapeutic innovations can be made available to physicians and patients in our quite constraint economic environment. 

For more information, go to the webpage or contact EULAR Education Manager, Gabriela Kluge, gabriela.kluge@eular.org

Thank you very much and kind regards


02.11.2017

Stručni sastanak HRD - Karlovac, 6. listopada 2017.

Još uvijek pod dojmom ugodnih susreta u Slavonskom Brodu i Krapinskim Toplicama, okupili smo se 6. listopada 2017. godine u našem „Gradu na četiri rijeke“ - našem Karlovcu na još jednom u nizu Stručnih sastanaka Hrvatskog reumatološkog društva.

 

Nakon pozdravnog govora prim. dr. sc. Ervina Jančića, ravnatelja Opće bolnice Karlovac u kojoj je Stručni sastanak održan, prof. dr. sc. Branimir Anić nas je upoznao s povijesti i sadašnjosti naše reumatologije te nam predstavio zajedničku viziju njenog daljnjeg razvoja. Potom su nas naši mladi kolege s KBC-a Zagreb - Darija Čubelić, specijalizantica kliničke imunologije i alergologije i Krešimir Rukavina, specijalizant reumatologije - kroz dva prikaza bolesnika potaknuli na promišljanje o reumatskoj polimialgiji odnosno ankilozantnom spondilitisu u žena. Slijedilo je predavanje dr. Vesne Lukačić o povijesti Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju OB Karlovac te predavanje naše domaćice dr. Sonje Milanović u kojem je prikazala rad i dosadašnja iskustva karlovačke Reumatološke ambulante. Za kraj nas je doc. dr. sc. Miroslav Mayer upoznao s radom i iskustvima Polikliničke službe Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju KBC-a Zagreb.

Po završetku službenog dijela, naši su nas domaćini odveli u ne tako davno otvoreni slatkovodni akvarij gdje posjetitelji mogu vidjeti preko 100 slatkovodnih ribljih vrsta. Oduševljeni bogatom riječkom florom i faunom koja je okupljena na jednom mjestu u ovom edukativnom i arhitektonskom biseru, „izronili“ smo iz slatkovodnih dubina i uputili se prema starom gradu Dubovcu povrh Kupe, najstarijem karlovačkom spomeniku koji se po prvi puta u spisima spominje 1339. godine a svoje je kameno lice dobio 1511. godine sudeći prema dokumentima tadašnjeg vlasnika Bernardina Frankopana.

 

I kao što teku rijeke tako teče i vrijeme te je došao čas za rastanak. Rastanak s osmijehom na licu i nestrpljenjem u srcu u iščekivanju nekog novog susreta na nekom novom mjestu u nekom novom trenutku.

(KR)

 


01.11.2017

ACR 2017 via VivindaTV- registracija do 10.11.2017.


Poštovane kolegice i kolege,

U suradnji s društvom American College of Rheumatology, Novartis Pharma AG Vam omogućava pristup sadržaju kongresa 2017 ACR/ARHP Annual Meeting 3-8 Nov, 2017 putem Novartis-ove platforme VivindaTV.

Kako bi mogli pristupiti sadržaju kongresa potrebno se registrirati.

Registracija je otvorena danas a moguće je registrirati se do 10. studenog 2017.

Ukoliko se registrirate do navedenog datuma sadržaj kongresa će Vam biti dostupan tijekom 12 mjeseci.

Novartis nije utjecao na izbor sadržaja kongresa.

 

Pogledajte pdf.

 

Koraci:

1.     Linku pristupite putem bilo kojeg uređaja www.vivindatv.com

2.     Kliknite Sign up te ispunite tražene podatke, na kraju kliknite Create my Account.

Ukoliko ste već registrirani kliknite Log in (unesite e-mail adresu i lozinku).

Odabirom Yes, I consent to be informed when there is new content published to VivindaTV biti će te obaviješteni o dostupnosti novog sadržaja putem VivindaTV ovisno o specijalnosti koju odaberete.

Speciality opcije: Rheumatology (adult), Rheumatology (pediatric), itd.

3.     Na stranici Events izaberite ACR/ARHP, te se registrirajte (Register) u periodu od 27.10. do 10.11.2017. 

4.     Napomena: Sadržaj kongresa će biti dostupan s odgodom. Prvi materijali biti će dostupni 07.11.2017. Od navedenog datuma  do 10.11.2018. možete pristupiti odabranom sadržaju kongresa.


10.10.2017

Multidisciplinarni pristup dijagnostici upalnih bolesti lokomotornog sustava u dječjoj dobi

Povodom obilježavanja Desetljeća kostiju i zglobova, u organizaciji Kineziološkog fakulteta i Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice, 19. 10. 2017.će biti održan simpozij pod nazivom "Multidisciplinarni pristup dijagnostici upalnih bolesti lokomotornog sustava u dječjoj dobi". Navedeni simpozij će biti održan u prostorima Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, Horvaćanski zavoj 15, a početak je predviđen za 15.30. Program je simpozija u privitku a svi zainteresirani se mogu prijaviti na vidovicmand@yahoo.com. Broj prijava je ograničen!

 

Program simpozija pogledajte u privitku.


28.09.2017

HRD Stručni sastanak 2017

Poštovane kolegice i poštovani kolege,

 

zadovoljstvo nam je pozvati Vas na Stručni sastanak Hrvatskog reumatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora koji će se održati u Karlovcu, 6. listopada 2017., u Stručnoj knjižnici Opće bolnice Karlovac (Andrije Štampara 3, Karlovac) s početkom u 11,00 sati. Teme Skupa obuhvaćaju problematiku reumatološke struke, kao i osvrt na organizacijske specifičnosti te liječenje bolesnika sa upalnim reumatološkim bolestima.

U privitku dostavljamo Poziv sa svim detaljima.


Uz iščekivanje Vašeg dolaska,

Prof. dr. sc. Branimir Anić,

dr. med.Sonja Milanović, dr. med.


27.09.2017

XVII Mediterranean Congress of Rheumatology

XVII Mediterranean Congress of  Rheumatology will be held in Genoa from 12th to 14th of april 2018.

Abstract submissions are open. Abstracts should be submitted no later than December 15, 2017 by the online abstract submission form.

Abstract notification:  15 January 2018

Secretariat and Registration Desk

The on-site registration desks will be open during the following days:

• Thursday 12 April 2018 11.00 – 19.00

• Friday 13 April 2018 08.00 – 19.00

• Saturday 14 April 2018 08.00 – 13.00

The official language is English. No simultaneous translation will be provided.

Attendance certificates will be delivered to all regularly registered participants at the end of the meeting.

 

For more information visit: http://www.mediterraneanrheuma.com


20.09.2017

Edukacijska stipendija za sudjelovanje na 19. kongresu HRD-a

Edukacijska stipendija ciljano je namijenjena pokrivanju troškova sudjelovanja na ovogodišnjem 19. kongresu HRD-a u Dubrovniku. Podaci o tehničkoj organizaciji kongresa i program kongresa objavljeni su na stranici društva. Stipendija se odnosi na troškove kotizacije, putovanja i smještaja.

Za više informacija preuzmite: Natječaj za stipendiranje specijalizanata, užih specijalizanata te mladih specijalista i užih specijalista za sudjelovanje na 19. godišnjem kongresu HRD-a.


18.09.2017

EULAR - Drugi interdisciplinarni 'webinar'

Drugi EULAR-ov interdisciplinarni 'webinar' će biti održan u ponedjeljak, 2. listopada 2017., u vremenu od 11 do 12.30. Naslov 'webinara' je 'Don't Delay, Connect Today!' te je dio EULAR-ove kampanje o umrežavanju reumatoloških cenatara i te svih involviranih skupina - od pacijenata do liječnika. Prijave su putem maila u tekstu, zaključno s 22. 9. 2017.Dear Presidents, 

Dear Liaison Officers of the EULAR Member Organisations, 

We are delighted to invite you to join EULAR’s second multidisciplinary webinar, to introduce the EULAR campaign: 'Don't Delay, Connect Today!

We need your help to make the campaign a success: By connecting everyone working in RMDs – from patient groups, to physicians and health professional associations – we can together work towards a united goal of making change in society at large take place. ‘Don’t Delay, Connect Today!’ has the potential to build a strong platform for this change, and we would like to invite you to take part in this development. 
 

The webinar will be hosted by Dieter Wiek, Vice President of PARE, and will be an opportunity to hear from three speakers including:

· Victoria Romero, LIRE Chairperson, EULAR-PARE Liaison Officer, Spain

· Professor Tanja Stamm, Professor at the Centre for Medical Statistics, Informatics and Intelligent Systems, University of Wien, Austria

· Professor Iain McInnes, Professor of Experimental Medicine and Director, Institute of Infection, Immunity and Inflammation, College of Medical, Veterinary and Life Sciences, University of Glasgow, UK

 

A series of short presentations will be interspersed with opportunities to ask questions about the speakers’ perspectives on early diagnosis, referral and access to treatment and the ‘Don’t Delay, Connect Today’ campaign. 


The Webinar is scheduled to take place on Monday 2 October, 11:00 – 12:30 CEST. More information about the login details will be shared closer to the date of the webinar.

Please register by email 
to  maria.batziou@takeaction.gr to  let us know if you will be attending by 22 September. We will be glad to help you with any questions you might have in the meantime.

We very much look forward to speaking to you soon!

On behalf of the EULAR Campaign Task Force 

Best wishes,

Maria


28.08.2017

PeerVoice edukacija

U lipnju ove godine održan je 18. godišnji EULAR-ov kongres te je na temelju predavanja i saznanja koja su tamo prezentirana osmišljena online 'PeerVoice' edukacija na temu kliničke primjene najnovijih spoznaja iz područja terapije spondiloartropatija.

Za više informacija kliknite ovdje.


11.07.2017

XIX Kongres HRD

XIX. godišnji kongres Hrvatskog reumatološkog društva HLZ-a s međunarodnim sudjelovanjem

HRD Kongres

Nakon ugodnog prošlogodišnjeg druženja u Šibeniku kada smo ujedno proslavili i "punoljetnost" našeg godišnjeg kongresa, velika nam je čast obavijestiti Vas da će se ove godine Godišnji kongres Hrvatskog reumatološkog društva i to 19. po redu održati u Dubrovniku u razdoblju od 26. do 29. listopada 2017. godine, a glavna će tema biti "Psorijatični artritis".

 

Radujemo se Vašem odazivu i dolasku, a više detalja možete pronaći na hrd-kongres.org.

02.06.2017

MUSoc 2017 Poster submission deadline

 

Submit Your Poster Presentation

Deadline for Submission is 15.6.17

Other useful links:

Register

Visit the Website

Submit an Abstract

 
 

MUSoc Selected Topics 

Interventional

Shoulder

Wrist

Knee

Ankle

Elbow

Hand

Hip

 


www.musoc2017.org

29.05.2017

HRD Sastanak Slavonski Brod 6. 5. 2017.

Zlatna slavonska ravnica prigrlila nas je objeručke kao roditelj dijete dana 6. svibnja 2017. kada je u Slavonskom Brodu održan stručni sastanak Hrvatskog reumatološkog društva, nadamo se, prvi u nizu ovog karaktera, kojemu je ne samo cilj okupiti članove radi stručnog usavršavanja i zbližavanja već i radi upoznavanja manjih reumatoloških i fizijatrijskih cenatara u našoj zemlji. Nakon pozdravnih govora naših dragih domaćina prim. dr. Marina Haniha i doc. dr. sc. Blaženke Miškić, pročelnice Službe za internističke djelatnosti, u kojima smo saznali ponešto o gradu domaćinu te o brođanskoj općoj bolnici, nastavili smo sa službenim dijelom. U ugodnom društvu i opuštenoj atmosferi sastanka čiji su moderatori bili prof. dr. sc. Branimir Anić te prim. Hanih čuli smo ponešto o Novostima u liječenju upalnih reumatskih bolesti u izlaganju prof. Anića, dok nam je doc. dr. sc. Miroslav Mayer ispričao ukratko o Pristupu bolesniku s ranim artritisom. Posebno nam je zadovoljstvo što su kao perjanice ovog skupa dva predavanja održali naši mladi kolege, dr. Mirna Reihl, specijalizantica reumatologije za OB Vukovar, koja je prikazala bolesnika sa spondiloartritisom te dr. Branimir Žarković, specijalizant reumatologije za OB Slavonski Brod koji nam je prikazao slučajeve dvoje pacijenata s reumatoidnim artritisom.

 

Po završetku predavanja, naši su nas domaćini počastili izvrsnim ručkom, okrijepili degustacijom domaćih vina te oduševili slavonskim i dalmatinskim pjesamama u interpretaciji domaćeg tamburaškog sastava u ugodnom ambijentu s pogledom na proljetnim suncem okupani Slavonski Brod. Uz zvuke tambure, puni lijepih dojmova, zaputili smo se u šetnju gradskim ulicama i obalom Save, radosni, iščekujući novu priliku za druženje s našim dragim kolegama i prijateljima.

 

Slike pogledajte i preuzmite ovdje (21.5Mb).


23.05.2017

4. međunarodni simpozij na temu intraartikularne primjene terapije

Prag, 5. do 7. listopada 2017.
Rok za prijavu sažetaka je 28. svibnja.
Više informacija pronađite na http://www.isiat2017.com/


03.04.2017

Musculoskeletal Sonography Course for Rheumatologists

Musculoskeletal sonography course for rheumatologists, Zagreb 2017 is intended to be a combination of lectures and practical sessions. The course is consisted of theoretical talks and supervised hands-on scanning of healthy persons and/or patients with musculoskeletal disorders. 

Click here for program and more info.


05.03.2017

Autoinflamatorne bolesti u djece i odraslih

Poštovani kolegice i kolege

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na I. tečaj „Autoinflamatorne bolesti u djece i odraslih“ koji će se održati 08. travnja 2017. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj tečaja je prikazati problematiku i najnovije spoznaje o autoinflamatornim bolestima s aspekta specijalista različitih profila. Namjenjen je svim liječnicima koji tijekom svakodnevnog rada mogu doći u kontakt s oboljelima od ovih, pojedinačno rijetkih bolesti. Sva predavanja bit će popraćena prikazima bolesnika i primjerima iz prakse.

Kotizacija za specijaliste iznosi 300 kn i uključuje edukacijske materijale, testove i okrijepu. Za studente, stažiste, specijalizante i umirovljene liječnike prisustvovanje tečaju je besplatno. Tečaj je bodovan europskim sustavom bodova (ECTS) i bodovima Hrvatske liječničke komore (HLK).

Za sva pitanja i nejasnoće molimo obratite se tajniku tečaja. Program i kontakti navedeni su u programu koji možete preuzeti ovdje.


29.12.2016

Musculoskeletal sonography course for rheumatologists, Zagreb, Feb 2017

Musculoskeletal sonography course for rheumatologists will be held in Zagreb, February 2nd - 5th, 2017. It is intended to be a combination of lectures and practical sessions. The course is consisted of theoretical talks and supervised hands-on scanning of healthy persons and/or patients with musculoskeletal disorders.

Institutional Organizer: Clinical Hospital Center Zagreb, Department of Rheumatology, University of Zagreb, Croatia.

Scientific Indorsement: European League Against Rheumatism (EULAR) Croatian Medical Association Croatian Society for Rheumatology.

More information here.


11.11.2016

Imunoglobulini u kliničkoj praksi

Simpozij Imunoglobulini u kliničkoj praksi će biti održan 25. 11. 2016. u sjedištu tvrtke Agmar na adresi Jakuševečka cesta 4b s početkom u 14 satiSimpozij je organiziran pod pokroviteljstvom Hrvatskog reumatološkog društva i Hrvatskog liječničkog zbora, kotizacije nema, te je bodovan od strane Hrvatske liječničke komore.

Sudionici se mogu prijaviti na agmar@agmar.org ili mirjana.knezevic@agmar.org ili faxom na  01 6610 300 a krajnji je rok za prijavu 21. 11. Dodatne su informacije dostupne na 01 6610 322.


20.10.2016

HRD Kongres 2016

Poštovane kolegice i kolege, pozivamo vas na XVIII. godišnji kongres Hrvatskog reumatološkog društva HLZ-a s međunarodim sudjelovanjem, koji će se održati u hotelima Solaris u Šibeniku 20.-23.listopada 2016. 

Glavne teme kongresa su:  „Bol u reumatskim bolestima“ i „Pedijatrijska reumatologija“.  

Rok za prijavu sažetaka je produžen do četvrtka 15.09.2016. u 24,00h

Više informacija na web-stranici kongresa http://hrd-kongres.org/

Pogledajte program ovdje ili ga preuzmite u .doc formatu.


12.10.2016

Simpozij povodom obilježavanja Svjetskog dana kralješnice

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na simpozij povodom obilježavanja Svjetskog dana kralješnice 

STENOZA SPINALNOG KANALA LUMBALNE REGIJE 

koji pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Razred za medicinske znanosti) organizira Hrvatsko vertebrološko društvo HLZ-a, u suradnji s Klinikom za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i s Klinikom za neurokirurgiju KBC Sestre milosrdnice. 

Simpozij će se održati u četvrtak 13. listopada 2016., u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, u Zagrebu, s početkom u 8,30 h.

Više informacija pronađite ovdje.11.10.2016

LUPUS 2017 Melbourne

The 12th International Congress on Systemic Lupus Erythematosus (LUPUS 2017) & the 7th Asian Congress on Autoimmunity (ACA 2017) are proud to invite you to Melbourne, Australia, 26-29 March 2017.

LUPUS 2017 & ACA 2017 are dedicated to bringing participants the latest and greatest developments in treating lupus and autoimmune diseases. This year's speakers boast a variety of expertise that will present the most up-to-date research and practice across all the specialties working on SLE and Autoimmunity. 

A few top names will include: 

 • Virginia Pascual - Bioprofiling in SLE (Keynote lecture) 
 • Nan Shen - From genomics to therapeutics via structure 
 • Fred Houssiau - Evidence based treatment of SLE 
 • Daniel TM Chan - Lupus nephritis

 

ABSTRACT DEADLINE APPROACHING

Don't miss the opportunity to make your voice heard.
The abstract submission countdown has begun, submit yours today

Abstract submission deadline: 19 October 2016

I Want to Submit

 


10.10.2016

MUSOC 2017

It is our great pleasure to invite you to the 27th International Musculoskeletal Ultrasound Conference hosted by the Musculoskeletal Ultrasound Society (MUSOC), the Israel Society for Diagnostic Ultrasound in Medicine (ISDUM), the Israel Society of Rheumatology and the Israel Society of Orthopedic Surgeons.

The meeting will be held in Tel Aviv, Israel, from October 15-18, 2017.

The Congress will be a great opportunity to hear educational lectures focused on MSK-US anatomy and pathology, live demonstration and hands-on workshops delivered by world class International Faculty. The Congress will as well offer poster exhibition and an extensive technical exhibition.

Tel Aviv is Israel’s largest city located along the beautiful Mediterranean coastline, and renowned for its distinctive Bauhaus architecture. This busy metropolis invigorates visitors with a unique energetic atmosphere, outstanding museums, cultural events, international cuisine, and non-stop active nightlife. As an ancient metropolis, Israel now not only boasts a modern thriving economy, but also a culture rich with historical sites and a diverse heritage.   Jerusalem, the capital city, is sacred to three monotheistic religions: Judaism, Christianity and Islam.

MUSOC 2017 will be held at the Dan Panorama Hotel, located on the beachfront promenade and neighboring the ancient port city of Jaffa, a step away from Neve Tzedek, Israel’s largest open-air market and Tel Aviv’s oldest and most fashionable neighborhood.

We look forward to welcoming you to Tel Aviv.

Click for additional info


21.09.2016

27th International Musculoskeletal Ultrasound Conference

Dear Colleagues, 

On behalf of the Organizing Committee, it is our great pleasure to invite you to the 27th International Musculoskeletal Ultrasound Conference hosted by the Musculoskeletal Ultrasound Society (MUSOC), the Israel Society for Diagnostic Ultrasound in Medicine (ISDUM), the Israel Society of Rheumatology and the Israel Society of Orthopedic Surgeons.

The meeting will be held in Tel Aviv, Israel, from October 15-18, 2017.

The Congress will be a great opportunity to hear educational lectures focused on MSK-US anatomy and pathology, live demonstration and hands-on workshops delivered by world class International Faculty. The Congress will as well offer poster exhibition and an extensive technical exhibition.

Tel Aviv is Israel’s largest city located along the beautiful Mediterranean coastline, and renowned for its distinctive Bauhaus architecture. This busy metropolis invigorates visitors with a unique energetic atmosphere, outstanding museums, cultural events, international cuisine, and non-stop active nightlife. As an ancient metropolis, Israel now not only boasts a modern thriving economy, but also a culture rich with historical sites and a diverse heritage.   Jerusalem, the capital city, is sacred to three monotheistic religions: Judaism, Christianity and Islam.

MUSOC 2017 will be held at the Dan Panorama Hotel, located on the beachfront promenade and neighboring the ancient port city of Jaffa, a step away from Neve Tzedek, Israel’s largest open-air market and Tel Aviv’s oldest and most fashionable neighborhood.

We look forward to welcoming you to Tel Aviv.

Sincerely Yours,

Prof. Diana Gaitini

Chairman of the Organization Committee

www.musoc2017.org


16.09.2016

CORA 2017


The 4th International Congress on Controversies in Rheumatology & Autoimmunity

9-11 March 2017, Bologna, Italy

Abstract Deadline: 25 October 2016

Early Registration Deadline: 13 December 2016

cora.kenes.com

CORA 2017, the 4th International Congress on Controversies in Rheumatology & Autoimmunity, offers a fresh and interactive format where acclaimed experts debate pertinent issues affecting rheumatology, autoimmunity, clinical immunology and related fields. Participants will witness astute debates on the hottest topics: diagnostic and treatment options for RA and SLE, psoriatic arthritis, spondyloarthropathies, systemic sclerosis, fibromyalgia, vasculitis, gout, osteoarthritis, the microbiome, personalized medicine, and ASIA syndrome, as well as therapy withdrawal in remitted patients, use of biosimilars, Vitamin D supplements and many other topics. For the debate topics, click here.

 

Congress Chairs: Prof. Andrea Doria, Dr. Piercarlo, Sarzi-Puttini, Prof. Zoltan Szekanecz

Honorary Chair: Prof. Yehuda Shoenfeld


28.07.2016

1. kongres reumatologa u BiH sa međunarodnim sudjelovanjem

U ime Organizacijskog Odbora pozivamo Vas na prvi kongres reumatologa u Bosni i Hercegovini s međunarodnim sudjelovanjem. Kongres će se održati od 6. do 9. listopada 2016. u hotelu Europa u Sarajevu.

Ovaj Kongres je rezultat dugog i napornog rada i želje da se okupimo i usmjerimo prema zajedničkom cilju - uspješnijem liječenju naših pacijenata. Nadamo se da će Kongres pružiti priliku za nesebičnim dijeljenjem i širenjem znanja i iskustava, kao i za kreativne rasprave i nova prijateljstva.

Više informacija na stranicama kongresa.


27.07.2016

XVI Mediterranean Congress of Rheumatology

1. - 4. rujna 2016, Sarajevo. Više informacija na:

 

http://mcrsarajevo.com/index.html##header

www.iofbonehealth.org/contact-us

www.reuma.ba


15.07.2016

EMEUNET Bilten

Dear EMEUNET members, please find here the latest EMEUNET newsletter, EMEUNEWS July Edition, EULAR 2016 Highlights issue. This issue provides a selection of oral presentations and posters that have been presented at this year’s EULAR Congress and includes details about EMEUNET events during the Congress and upcoming educational events. Please distribute it amongst young rheumatologists and researchers in your country and to anyone you feel might be interested in EMEUNET and its activities.

Thank you very much to everyone who contributed in the preparation of this issue.

Best wishes

Your EMEUNET Newsletter Subgroup

visit us @: http://emeunet.eular.org 

   www.facebook.com/EMEUNET

twitter.com/EMEUNET