XIX. godišnji kongres Hrvatskog reumatološkog društva HLZ-a s međunarodnim sudjelovanjem

HRD Kongres

 

Poštovane kolegice i kolege, dragi prijatelji,

 

osobita mi je čast i zadovoljstvo što Vas mogu pozvati na ovogodišnji 19. godišnji kongres našeg Hrvatskoga reumatološkog društva. Kongres će se održati u hotelu Valamar u Dubrovniku od 26. do 29. listopada 2017. godine.

Hrvatsko reumatološko društvo stručno je društvo Hrvatskoga liječničkog zbora čija je osnovna zadaća unaprjeđenje reumatologije – stručno, znanstveno, edukacijsko i organizacijsko. Kongres je izvrsna prigoda za prenošenje iskustava i usvajanje novih znanja, a ujedno je prigoda za stvaranje stručnih veza i stjecanje novih prijateljstava. Od prvog godišnjeg kongresa društva, 1999. godine u Zadru, svake godine se družimo s istim osnovnim ciljem – poboljšanje skrbi za reumatološke bolesnike. Mnogi snovi o idealnim ciljevima i ishodima liječenja reumatskih bolesnika, danas su postali stvarnost koju svakodnevno doživljavamo i proživljavamo.

Kao i svake godine do sada i u ovogodišnji program Kongresa uključena su znanstvena i stručna edukacijska predavanja. Biti će prikazani radovi članova našeg društva i gostiju iz zemlje i inozemstva kojima je cilj iznošenje vlastitih iskustava te kritička provjera rezultata. Veseli nas što je veliki broj mlađih kolega uputio svoje radove. Predavanja u organizaciji sponzora kongresa osvježit će naša znanja o terapijskim opcijama za reumatske bolesti. I ove će godine nazočnost stranih predavača koji su bili uključeni u temeljne i kliničke studije pridonijeti neposrednosti u prijenosu znanja i iskustva. Novost koja će ove godine obilježiti 19. kongres jest da će biti održane 4 usporedne radionice – radionice su prilika da svi, a prvenstveno mlađi kolege, prošire svoja praktična znanja o posebnim reumatološkim tema. Tradicionalna sekcija mladih reumatologa pruža priliku mlađim kolegama, napose specijalizantima, da pokažu vlastita dostignuća u dijagnostici i terapiji ali i izvornim istraživanjima. Naročito smo ponosni na činjenicu da je i ove godine u poster-sekciji svake godine puno prijavljenih autora sa svojim radovima. Konačno, i ove će se godine održati Reumatlon – 4. trka za artritis – kojoj je osnovna ideja podići razinu osvještenosti o važnosti pravodobnog prepoznavanja i liječenja upalnih reumatskih bolesti te isticanju da bolest nije prepreka za uključenje u svakodnevne aktivnosti u koje se svakako ubraja i bavljenje sportom.

Naša je struka zahtjevna – potrebno je trajno održavati i proširivati svoja znanja koja će se u praksi primijeniti. Optimalna primjena stručnih i znanstvenih spoznaja podrazumijeva timski rad koji uključuje različite vrste zdravstvenih profesionalaca – prvenstveno medicinskih sestara i fizioterapeuta, ali i bolesnika. Upravo stoga nastavlja se dobra praksa zajedničkih sastanaka i druženja u kojima će svi biti uključeni u rad kongresa.

U ime članova Upravnog odbora Hrvatskoga reumatološkog društva te organizacijskog odbora 19. kongresa pozivam Vas na ovogodišnji kongres i veselim se našem druženju u provjereno ugodnom okružju. Dobro došli u Dubrovnik!

prof. dr. sc. Branimir Anić

predsjednik Kongresa

 


Radujemo se Vašem odazivu i dolasku, a više detalja možete pronaći na hrd-kongres.org.